Mnogima omiljeni slatkis

Milka čokolada je brend koji je omiljena poslastica širom sveta!

Još davne 1828. godine jedan poslastičar po imenu Filip Sušard iz malog grada Nuenburga u Švajcarskoj odlučio je da osnuje fabriku za proizvodnju konditorskih proizvoda. Počeo je od čokolade čiji je sastav bio drugačiji od današnjeg, pa nije sadržao mleko već je osnovna supstanca bio kakao.

Godine 1901. uvedena je tehnološka inovacija, pa je u proces proizvodnje čokolade uvedeno i mleko kao obavezan sastojak. Mleko je vodilo poreklo od specijalnih alpskih krava, pa je tako krava postala zaštitni znak novog proizvoda, koji je pratila ljubičasta boja pakovanja.

Milka je danas brend nemačke kompanije Kraft Foods. Iako je nastala u Švajcarskoj, danas se najviše proizvodi u Nemačkoj.

Ime je dobila na osnovu početkih slova reči Milch i Kakao na nemačkom jeziku, pa tako kada se spoje prva slova ove 2 reči dobija se naziv Milka.

Pakovanje je ljubičaste boje kako bi se razlikovalo od drugih proizvođača koji su imali dosadne, monotone boje svojih ambalaža, a prema pisanju sajta ljubitelja Milka čokolade smatra se da je ljubičasta krava inspirisana pesmom Geleta Bergesa koji je nekoliko godina pre pojave Milke u svojoj pesmi pominjao ljubičaste krave.

Zanimljivo je istaći da je u reklama na samom početku korišćena prava krava, koju su farbali u ljubičasto, a potom spirali boju.

Da li vi volite Milka čokoladu?

Autor: redportal.rs

#Krava

#alpi

#kraft food

#milka cokolada

#mleko

#svajcarska