Sloboda je važan sastojak svakog aspekta života

Intuitivna ishrana je sve veći trend u načinu ishrane na Zapadu. Ukratko bi se ovaj način mogao opisati kao „plan ishrane bez dijete“ koji insistira na oslobađajućem pristupu obrocima.

Hešteg #IntuitiveEating pojavio se na više od 1,5 miliona postova na Instagramu, a poznate ličnosti poput Džamile Džamil hvale taj koncept. Čak se i Gvinet Paltrou uvezala na svojevrsni način u ovu priču, objavljujući naslov dela o Intuitivnoj ishrani Vila Kola.

View this post on Instagram

A post shared by Eva | Life & Health Coach (@recreate.your.wellness)

IZVOR: IG / @recreate.your.wellness

Kada je reč o instuitivnoj ishrani, lakše je objasniti onim što nije, nego onim što jeste, a nije dijeta i suzdržavanje od hrane.

Nutricionistkinja Evelin Tribol, autorka knjige Intuitivna ishrana za svaki dan, koja je izmislila ovaj koncept još 1995. godine, opisuje to kao:

- Putovanje do samootkrivanja i povezivanja sa potrebama vašeg uma i tela - samo vi možete biti ekspert za svoje telo.

Imajući to na umu, intuitivna ishrana traži od ljudi da istražuju šta vole, šta ne vole i šta ih svakodnevno hrani. Umesto upravljanja težinom, cilj ovog načina ishrane i života je oslobađanje prostora za mozak, tako da proces jedenja ne postane izvor srama, stresa ili anksioznosti.

U početku, ljudi koji započnu intuitivno jesti mogu biti u velikom iskušenju povodom konzumiranja viška hrane. I to je u redu, prema rečima stručnjaka. Ta želja da se pojede sve što se nađe na putu takođe prilično brzo nestaje, zahvaljujući onome što Tribol naziva „paradoksom dozvole“.

- Kad nešto ne možete da imate, za tim žudite. Ali kada to možete da dobijete kad god želite, to uklanja hitnost - kaže Tribol

Drugim rečima: U početku je u redu da poludite i pojedete sve što vam dođe na dohvat ruke, jer na kraju sakupljate podatke o tome šta vaše telo voli, a šta ne.

- Jelo je veoma važan, možda i ključni element kulture, porodice i društva, a jedan od ključnih elemenata intuitivne ishrane omogućava vam da u potpunosti uživate u slavljeničkim aspektima hrane - kaže Kristina Tauel, klinička nutricionistkinja i dodaje:

- Pitam klijente: Koji obroci čine da se osećate sjajno? To mogu biti obroci zbog kojih se osećate fizički sjajno ili obroci koji stvaraju pozitivne emocije. I jedno i drugo je važno.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da ista hrana može učiniti da se osećate potpuno drugačije u različitim okolnostima.

Možda izgleda neobično, ali biće vam potrebne smernice za plan ishrane "koji sve dozvoljava". Stručnjaci kažu da rad sa nutricionistom ili trenerom obučenim za intuitivnu ishranu može biti od suštinske važnosti za pitanja koja se pojave - uključujući osećanja.

Trener ili nutricionista može od vas tražiti da zabeležite unos hrane i svoje raspoloženje kako biste videli vezu između ta 2 aspekta.

Recimo da ste pojeli veliku vreću čipsa nakon dolaska sa posla. Nutricionista može da pregleda vaš dnevnik hrane i vidi da niste jeli od 11 tog jutra i da ste se suočili sa velikim stresom na poslu. Uz te informacije, mogao bi zajedno sa vama doći do nekog rešenja koje bi obezbedilo da imate hranu na raspolaganju tokom celog dana, tako da vaše telo ne zahteva brzo rešenje. Jer što je brzo, vrlo često je i kuso.

CIlj intuitivne ishrane je uživanje u hrani bez opsesije ili muke nad njom.

- Mnogi klijenti počinju da veruju svom telu i pronalaze telesni mir u roku od oko šest meseci od početka intuitivne ishrane - kaže Kalen.

Autor: redportal.rs