Novi napredak u robotici

Kompanija robota Boston Dynamics je predstavila novi prototip koji se zove Stretch(Streč), dizajniran da pomera kutije u skladištima.

Streč je prvi robo dizajniran da radi samo jednu stvar, napravljen je po zahtevu kompanija širom sveta.

- Čuli smo od svih da je ovaj posao vrlo zahteva fizički i neprijatan, zato smo napravili Streča - rekao je direktor kompanije Peri.

Foto: Printscreen YouTube/Boston Dynamics

Streč ima malu pokretnu bazu koja mu omogućava da se kreće u uskim prostorima koja su normalna u skladištima. Opremljen je rukom kao i "pametnom" hvatalicom sa naprednim senzorima i kamerama koje mogu da identifikuju različite vrste i oblike kutija.

- Težina kutija koje može da podigne je oko 23 kg i može da premesti oko 800 kutija po satu. Tako da je vrlo brz - rekao je Peri.

Peri je rekao da je pravo vreme da se zaradi na sve većoj potražnji brzih rešenja dostave i pakovanja.

Ova kompanija je poznata i po svojim video-snimcima robot psa Spota i humanoidnog robota Atlasa.

Hyundai Motor Group je skoro kupio Boston Dynamics deonice u vrednosti od 1.1 milijardu $.

Foto: Printscreen YouTube/Boston Dynamics

Analitičari su rekli da je sektor skladišta porastao u 2020. i da očekuju dalji napredak. Najviše je porastao zbog sve većeg onlajn poručivanja i kupovine koja je skočila zbog pandemije. Tako da potražnja za ovom uslugom eksponecionalno raste.

Kompanija za sada nije odredila cenu Streča, ali su izjavili da će instalacija sistema biti jeftina, kao i rekonfiguracija.

IZVOR: YT / Boston Dynamics

Autor: redportal.rs

#boston

#robot

#skladište

#univerzitet