Kolovođa je mogao biti samo najjači ili najlepši momak u grupi.

Kolo u kojem se igra bez muzike u različitim dinarskim krajevima se različito zove, U Bosanskoj Krajini se zove Glamočko, na Kordunu đikac u severnoj Dalmaciji bukovačko, a u Lici ličko.

Međutim, u svetu je ovo kolo ipak najpoznatije kao Glamočko gluvo jer je tako i upisano 1982. na u UNESCO-vu svetsku baštinu. Kao takvo je proglašeno dva puta za najbolje kolo evropskog kontinenta.

Po nekim tvrdnjama iz davnina pravoslavci u doba turske vladavine da ne bi privlačili pažnju muzikom pažnju igrali su kolo bez muzike zbog čega se i zove gluvo. Uz Gluvo glamočko su se ugovarale udaje i ženidbe. Uglavnom bi se na neki praznik sakupili oko crkve i praznovali uz pesmu.

Ovo kolo ima određena pravila igranja koja se upravo ovako odvijaju. Na sajtu Opanak je taj način detaljno opisan.

Na komandu "kreni kolo" igrači kreću levom nogom u levu stranu, koračanjem i tabananjem tri puta, a četvrti iskorak desnom nogom prema centru kola (unutra), nakon toga opet tri koraka, pa tabananje u mestu, pa poskakivanje, pa tako naizmenično redom, s tim da se oštrina igre i tempo sve više pojačava i igrači poneseni igrom ne znaju da stanu, a prostor na kome se igra biva sve manji, pa dolazi do izvijanja kola. Tada kolovođa komandom “obrni kolo“, na trenutak razdvaja kolo i okreće ga u suprotnom smeru za 180 stepeni, tako da igrači dolaze u položaj da su okrenuti leđima jedni prema drugima odnosno prema centru kola. Na komandu kolovođe “povrati kolo“, igrači se ponovo vraćaju u prvobitan položaj licem u lice, i spajaju se ponovo u krug. Kada se kolo sve jače zahuktava i ubrzava, na komandu kolovođe “Kolo stoj!“ ili “Veli Kosta, da je kola dosta!“ kolo staje.

Na snimku možete videti kako se zapravo kolo igra.

IZVOR: YT / Културно уметничко друштво „Димитрије Туцовић“

Autor: Opanak / Redportal.rs