Srbija nije ispoštovala gornju granicu emitovanja sumpor-dioksida

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupke za rešavanje sporova protiv Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova, Severne Makedonije i Srbije zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje emisija NERP za 2018. i 2019. godinu.

U saopštenju se kaže da je slanjem uvodnih pisama Sekretarijat pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti ugovornim stranama da reaguju na navode o nepridržavanju zakona Energetske zajednice u roku od 2 meseca i omogućavanje Sekretarijatu da se u potpunosti upozna sa pozadinom svakog slučaja.

NERP je instrument za usklađivanje sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje i treba da predvidi smanjenje emisija sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za grupu biljaka obuhvaćenih njihovim delokrugom.

Kako se navodi u saopštenju:

U slučaju Srbije, najveći izazov predstavlja poštovanje gornje granice za sumpor-dioksid, dok se Severna Makedonija suočava sa problemima u vezi sa maksimumom za sumpor-dioksid i prašinu. Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu ispunili gornje granice ni za jedan od 3 zagađivača.

Autor: kossev.info

#Bosna i Hercegovina

#Kosovo

#Makedonija

#Sekretarijat Energetske Zajednice

#Srbija

#tužba

#zagađenje