Jedna od najvećih medijskih kuća u Evropi ovu vest stavlja kao glavnu

Euronews prenosi reči predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od četvrtka da će Srbija postati prva evropska država koja će krenuti sa proizvodnjom Sinofarm vakcina.

Srbija treba da potpiše sporazum u naredne 2 nedelje o izgradnji fabrike, a izgradnja bi bila delom finasirana od strane Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Euronews prenosi reči predsednika Vučića gde je naveo da će proizvodnja vakcine Sinofarm krenuti od 15. oktobra.

Dogovor je napravljen u toku posete srpske delegacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima i princu Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu.

Euronews ističe status Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali navodi i da se bliski diplomatski i ekonomski odnosi sa Moskvom i Pekingom manifestuju tako što je već do sada vakcinisano 1,5 od 7 miliona stanovnika Sinofarm i Sputnjik V vakcinama.

Evropska medijska kuća pominje i Vučićevu najavu da će vakcine proizvedene u Srbiji moći da se dostavljaju i ostalim državama u regionu.

Vakcina Sinofarm je do sada odobrena u 20 država i to u 3 evropske: Belorusiji, Srbiji i Mađarskoj koja je članica Evropske unije.

Autor: redportal.rs

#Euronews o Srbiji

#Sinofarm vakcina

#Sputnjik V

#Srbija

#ruska vakcina