Plan je da se vakciniše više od 376.000 starijih od 65 godina

Južna Koreja će dati dozvolu da vakcinom kompanije Astra Zeneka budu vakcinisani stariji od 65 godina. Ovu informaciju je dao premijer Južne Koreje Čung Se-Kun danas i očekuje se da ovakav potez ubrza imunizaciju u azijskoj državi.

Vakcinacija je krenula u poslednjoj nedelji februara i glavni prioritet su bile starije osobe i zdravstveni radnici, ali ostalo je više od 370.000 starijih od 65 godina u staračkim domovima i bolnicama koji nisu mogli da prime vakcinu zbog nejasnih efekata koje može da izazove na njihovo zdravlje.

Rezultati koji su dostupni iz britanskih istraživanja navode da su Astra Zeneka i Fajzer vakcine više od 80% efikasne u prevenciji kod starijih od 80 godina i to posle samo jedne doze.

Kineski centar za bolesti i prevenciju (KDCA) izašao je sa saopštenjem da bi proces imunizacije za sve starije od 65 godina trebalo da krene do kraja marta, a da bi najugroženija grupa, bar kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva, trebalo da stekne imunitet do kraja septembra.

Južna Koreja je do sada otkrila više od 257 varijanti koronavirusa, od čega 154 varijante britanskog soja i 21 varijantu južnoafričkog soja.

Do sada je na južnom delu Korejskog poluostrva zabeleženo 94.198 slučajeva zaraze i 1.652 smrtna slučaja.

Autor: redportal.rs

#Astra Zeneka

#Južna Koreja

#vakcinacija