Treći predsednik SAD uvodio nova jela u nacionalnu kuhinju.

Treći predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Tomas Džeferson, nije ostavio trag samo u politici i diplomatiji, već i u američkoj kuhinji. Istoričari navode da je upravo Džeferson imao ključnu ulogu u popularizaciji niza jela i pića u Americi, među kojima su sladoled, makaroni sa sirom, pomfrit i šampanjac.

Tokom boravka u Francuskoj krajem 18. veka, gde je služio kao američki ambasador, Džeferson je razvio snažno interesovanje za evropsku gastronomiju. Po povratku u SAD, donosio je recepte, kuhinjske sprave i namirnice koje su tada bile gotovo nepoznate američkoj javnosti. Posebno se ističe njegov recept za makarone sa sirom, koji se smatra jednim od prvih zapisanih recepata tog jela u Americi.

Iako Džeferson nije „izmislio“ ova jela, istoričari se slažu da je njegov uticaj bio presudan u njihovom širenju među američkom elitom, a kasnije i širom zemlje. Na taj način, jedan od osnivača SAD ostavio je trajno nasleđe i van političke sfere, oblikujući gastronomske navike koje su danas neodvojivi deo američke kulture.

Autor: redportal.rs