Najbolje supe planete koje greju i telo i dušu

Ako vam tanjir tople supe deluje kao vrhunac utehe, niste usamljeni. Supa je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih namirnica na svetu. Prema rečima Dženet Klarkson (Janet Clarkson), autorke knjige "Supa: Globalna istorija", svaka kultura ima neku vrstu supe i ona ima drevne korene.

Ljudi su kuvali sastojke još u oklopima kornjača ili bambusu pre nego što su u bronzanom dobu nastali metalni lonci. Kuvanje hrane omogućilo je preživljavanje na žitaricama, a dodavanje biljaka pretvorilo je supu u lek.

- Odvajanje hrane i leka – to nije način na koji su drevni ljudi razmišljali - kaže Klarkson.

Mislim da su u svakoj zemlji na svetu, istorijski gledano, neke supe smatrane sredstvom za oporavak.

CNN Travel je sastavio listu od 20 najboljih supa na svetu, a ovo su kulinarska remek-dela koja su se našla na njoj:

Evropski klasici

* Bujabes (Bouillabaisse), Francuska: Riblja čorba koja je postala kulinarska ikona Marselja. Šafran, maslinovo ulje, komorač i beli luk mešaju se sa svežom ribom. Pravi bujabes mora da sadrži najmanje četiri vrste morskih plodova.

* Gaspačo (Gazpacho), Španija: Hladna supa idealna za vrela leta u Andaluziji. Klasična verzija sadrži paradajz, krastavce, beli luk i bajati hleb, iako su Arapi doneli originalni koncept pre nego što su Španci uopšte probali paradajz.

* Boršč (Borscht), Rusija/Ukrajina: Ovaj specijalitet od cvekle je 2022. godine UNESCO stavio na listu ugrožene kulturne baštine Ukrajine. Služi se sa pavlakom i kvasom.

* Kaldo verde (Caldo verde), Portugal: "Zelena čorba" iz vinskog regiona Minjo. Tanko sečeno zelje, krompir, luk i nezaobilazna chouriço kobasica čine je definicijom domaće kuhinje.

* Harčo (Kharcho), Gruzija: Oštra čorba sa sosom od šljiva (tkemali), govedinom i orasima. Specifičan ukus daje joj mešavina začina hmeli suneli.

Azijske zvezde

* Goveđi fo (Beef Pho), Vijetnam: Iako se danas služi u raznim varijantama, original podrazumeva sirovu govedinu koja se lagano kuva u vrelom, aromatičnom bujonu sa cimetom i zvezdastim anisom.

* Tonkocu ramen (Tonkotsu ramen), Japan: Ponos prefekture Fukuoka. Gusta, zamućena supa nastaje dugim kuvanjem svinjskih kostiju, a služi se sa rezancima koji su tvrđi u sredini i carskim mesom.

* Tom jam gung (Tom yum goong), Tajland: Slatko, kiselo, ljuto i slano u jednom tanjiru. Škampi plivaju u bujonu sa limunskom travom, galangalom i ljutim papričicama.

* Soto ajam (Soto ayam), Indonezija: Pileća supa sa rezancima, obogaćena kurkumom, limetom i meko kuvanim jajima. Popularna je i u Singapuru i Maleziji.

* Landžou goveđa supa (Lanzhou beef noodle soup), Kina: Umetnost je u ručnom pravljenju i razvlačenju rezanaca (la mian) koji se služe u goveđem bujonu sa rotkvicama.

* Mohinga, Mjanmar: Supa za doručak! Pravi se od soma, zgušnjava tostiranim pirinčanim prahom i služi sa tankim pirinčanim rezancima.

Američki kontinent

* Menudo, Meksiko: Tradicionalni lek za mamurluk. Tripice se satima kuvaju u pikantnom bujonu sa belim lukom. Obavezna je na meksičkim svadbama.

* Mokeka de kamarao (Moqueca de camarão), Brazil: Kokosovo mleko i palmino ulje daju ovoj supi narandžastu boju. Služi se u tradicionalnim glinenim posudama sa škampima.

* Čupe de kamarones (Chupe de camarones), Peru: Kremasta čorba od škampa sa Anda, krompirom i kukuruzom. Smatra se moćnim afrodizijakom.

* Gambo (Gambo), SAD: Zvezda kuhinje Lujzijane, spoj zapadnoafričkih, francuskih i domorodačkih ukusa. Često se zgušnjava zaprškom ili bamijom.

Bliski istok i Afrika

* Jajla čorba (Yayla çorbasi), Turska: Čorba od jogurta, pirinča (ili ječma) i suve nane. U Turskoj se smatra lekom protiv prehlade i služi se pacijentima u bolnicama.

* Harira, Maroko: Supa kojom se prekida post tokom Ramazana. Sadrži leblebije, sočivo, paradajz, cimet i đumbir.

* Čorba frik (Chorba frik), Alžir/Tunis: Pravi se od freekeh (zelene pšenice) koja upija paradajz bujon i začine.

* Banga, Nigerija: Popularna supa od plodova uljane palme sa somom i govedinom. Toliko je omiljena da se začini za nju prodaju gotovi u kesicama.

* Supa od kikirikija (Groundnut soup), Zapadna Afrika: Kremasta, bogata i slana supa od kikirikija sa mesom ili ribom, čista uteha u tanjiru.

Autor: redportal.rs