Uređaj koji detektuje nivo ljutine pre nego što probate

Tim istraživača u Kini tvrdi da je stvorio veštački "jezik" koji može brzo da detektuje nivo ljutine u jelima, koristeći dobro poznatu kulinarsku tajnu.

Ovaj uređaj za testiranje ukusa podseća na mali, providni, mekani kvadrat od gela koji bi potrošači mogli da stave na hranu kako bi je "probali" pre nego što se upuste u konzumaciju.

- Naš fleksibilni veštački jezik ima ogroman potencijal u proceni ljutine za prenosive uređaje za praćenje ukusa, pokretne humanoidne robote ili za pacijente sa oštećenjem čula ukusa, poput ageuzije (gubitka čula ukusa) - rekao je Vejđun Deng, vodeći autor studije.

Inspiracija iz mleka: Kako neutralisati kapsaicin?

Prototip, predstavljen u časopisu ACS Sensors, inspirisan je kazeinskim proteinima iz mleka. Naime, istraživači su se oslonili na činjenicu da kazein neutrališe kapsaicin, jedinjenje koje čiliju daje osećaj žarenja i ljutine. Upravo zato ljudi tradicionalno piju mleko nakon previše ljutog zalogaja.

Istraživač Đing Hu i njegove kolege su u elektrostatički gel materijal dodali kazein u prahu, stvarajući tako veštački jezik. Ovaj izum može da meri ljutinu na osnovu promene električne struje koja nastaje kada se kazein veže za kapsaicin.

Da bi stvorili film u obliku jezika, naučnici su kombinovali akrilnu kiselinu, holin hlorid i obrano mleko u prahu, a zatim su dobijeni rastvor izložili UV svetlosti. Rezultat je bio fleksibilan, providni gel koji provodi električnu struju.

Veštački jezik precizniji od ljudi

Naučnici su testirali osam vrsta papričica i osam ljutih jela, uključujući različite ljute soseve. Merenjem promena električne struje, veštački jezik je precizno procenio nivo ljutine.

Materijal je bio u stanju da detektuje koncentracije ljutine u rasponu od nivoa koji su ispod ljudskog praga detekcije do nivoa koji se smatraju bolnim. Takođe je mogao da detektuje i druge aromatične supstance koje doprinose ljutini, a nalaze se u đumbiru, crnom biberu, belom luku i hrenu.

Paralelno sa testiranjem veštačkog jezika, angažovana je i grupa ljudskih degustatora. Rezultati veštačkog jezika u potpunosti su se poklopili sa ocenama test panela.

Autor: redportal.rs