Jaja su uobičajen izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme.
Uzimamo ona koja su nam lepa za oči, a najčešće izbegavamo jaja koja imaju izbočine i tačke na ljusci. Stručnjaci su rešili dilemu zašto neka jaja izgledaju tako i da li su bezbedna za upotrebu.
- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još uvek „putuje“ kroz kokoš. Usput se jaje okreće, a ako se to dešava presporo, može da se završi pegama. Tokom ovog procesa formira se i nejednaka ljuska jajeta - tvrde oni.
Da li je bezbedno jesti takva jaja? Kratak odgovor je – da.
Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonele, koja je drugi najčešći uzrok trovanja hranom u SAD.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jajeta mogu ukazivati na to da se u jajima nalaze bakterije i takva jaja treba odmah baciti. 😲
KUĆNI SAVETI: Šta je zdravije svež hleb ili tost? 🍞🥖
Autor: nportal.rs