Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se upravo i opisuje kao "miris pokvarenih jaja"

Kuvana jaja je dobro konzumirati bar nekoliko puta u toku nedelje, međutim, mnogi se pitaju koliko dugo mogu da stoje i koliko su bezbedna za jelo.

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru. Ako su još u ljusci, upotrebljiva su narednih sedam dana. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja u ljusci ili bez nje, se nikako ne preporučuje.

Ministarstvo poljoprivrede SAD savetuje da kuvana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne treba ostavljati na temperaturama između 4 i 60 stepeni duže od dva sata.

To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stepena, a vi, na primer, spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.

Foto: Shutterstock/NZ

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?

Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li je jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite.

Nije vredno rizika po zdravlje, piše bastabalkana.com.

Autor: nportal.rs