Rusija je UTROSTRUČILA broj vojnika od početka rata 2022. godine

Glavnokomandujući ukrajinske armije Oleksandar Sirski dao je veliki intervju za britanski Gardijan. U njemu on odgovara na pitanje o stalnom rastu broja ruskih vojnika, kako on navodi trenutno se ukupan broj vojnika Ruske Federacije u Ukrajini procenjuje na oko 520 hiljada. Prema njegovim navodima, do kraja godine taj broj će se povećati za oko 30% na čak 690 hiljada. Ruska Federacija izvodi koncentraciju trupa na svim delovima fronta.

Od početka sukoba, Rusija polako povećava broj svojih vojnika u Ukrajini. U početku rat je počeo sa oko 160 do 200 hiljada vojnika koji su učestvovali u prvoj fazi invazije. Potom je broj porastao na 330 hiljada, pa na 370 hiljada vojnika. Do kraja oktobra prošle godine u Ukrajini je bilo oko 400 hiljada rusih vojnika. Tokom prvih 6 meseci ove godine taj broj se povećao za oko 100 hiljada.

Ruska armija konstantno vrši regrutaciju novih vojnika i voljna je da plati cenu za to. U prvom talasu mobilizacije ponuđene su nagrade u vrednosti između 2 i 3 hiljade dolara za pristup vojsci, dok je danas u Moskvi ta cena desetostruko veća i ide i do 20 hiljada dolara.

Takođe važno je naglasiti da se ove cifre isključivo odnose na koncentraciju trupa u Ukrajini, ne za celu rusku armiju. Ukupno posmatrano brojno stanje ruske armije je oko 1,2 miliona vojnika, dok se u budućnosti planira rast na 1,5 miliona.

kada pogledamo samo kontigen ruske armije koji je u Ukrajini, on sam po sebi može biti u tp 10 najvećih armija na svetu. Već sada je ruski kontigent po veličini u egalu sa celokupnom armijom Pakistana, Irana, Južne Koreje, kao i sa većim armijama Vijetnama, Egipta, Indonezije pa čak i Brazila.

Ruske snage u Ukrajini su veće od bilo koje evropske armije. U Ukrajini je više ruskih vojnika nego što je brojno stanje armija Francuske, Nemačke i Velike Britanije - zajedno.

Prema Sirskom, u Ruska Federacija je u Ukrajini stacionirala i oko 3.000 tenkova i oko 9.000 različitih artiljerijskih sistema. Nijedna evropska zemlja ne poseduje ni blizu veliki brojčani arsenal koji može da parira ovom broju.

Autor: redportal.rs