Ruska vojska pretrpela nagli porast žrtava u januaru 2023. godine, kada je započela ofanzivu u regionu Donjecka

Analiza BBC-a pokazala je da je broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini premašio 50.000. Tokom druge godine rata, broj poginulih je bio skoro 25% veći nego u prvoj. Ruski Bi-Bi-Si, nezavisna medijska grupa Medijazon i volonteri broje smrtne slučajeve od februara 2022.

Prema nalazima, više od 27.300 ruskih vojnika je ubijeno u drugoj godini sukoba, što pokazuje da je osvajanje teritorije koštalo ljudske živote. Rusija je odbila da komentariše nalaze izveštaja.

Često kada se opisuju ruska osvajanja, izraz "mlin za meso" se često koristio da se opiše nemilosrdno žrtvovanje vojnih snaga da bi se istrošila ukrajinska vojska. Broj od 50.000 je osam puta veći od jedinog zvaničnog broja mrtvih u Rusiji, koji je Moskva objavila u septembru 2022.

Međutim, stvarni broj mrtvih Rusa je verovatno mnogo veći. Analiza Bi-Bi-Sija ne uključuje broj ubijenih Rusa u oblastima Donjecka i Luganska. Kada bi se ovi brojevi dodali, broj umrlih bi bio još veći.

Što se tiče ukrajinskih gubitaka, predsednik Vladimir Zelenski je u februaru ove godine rekao da je ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika – ali procene, zasnovane na američkim obaveštajnim službama, ukazuju na veće gubitke.

Ruska vojska je pretrpela nagli porast žrtava u januaru 2023. godine, kada je započela ofanzivu u regionu Donjecka. Institut za proučavanje rata (ISV) navodi da su Rusi koristili neefikasne frontalne napade u vidu "ljudskih talasa" tokom bitke za grad Vuhledar.

- Zbog zahtevnog terena, nedostatka borbene moći i neuspeha da se iznenade ukrajinske snage, bilo je malih dobitaka i velikih gubitaka - rekao je ISV.

Još jedan značajan skok u broju poginulih primećen je u proleće 2023. godine, tokom bitke kod Bahmuta, kada je grupa Vagnerovih plaćenika pomogla da zauzme grad.

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin je tada procenio da je izgubio 22.000 boraca. Kada su ruske snage prošle jeseni pokrenule kampanju na Avdijevku, došlo je do još jednog porasta broja poginulih vojnika.

Volonteri koji rade sa Bi-Bi-Si-jem i Medijazonom od početka rata prebrojali su nove ratne grobnice na 70 groblja širom Rusije. Satelitski snimci pokazuju da su vlasti od početka sukoba značajno proširile područja na kojima se nalaze groblja. Bi-Bi-Si ocenjuje da najmanje dva od pet poginulih ruskih boraca nisu imala nikakve veze sa vojskom pre ruske invazije na Ukrajinu.

Naime, 2022. godine, na početku sukoba, Rusija je mogla da koristi svoje profesionalne trupe za izvođenje komplikovanih vojnih operacija, ali su mnogi profesionalni vojnici ubrzo bili ranjeni ili ubijeni, a vlasti su ih zamenile ljudima sa malo obučenosti ili vojnog iskustva. - kao što su dobrovoljci, civili i zatvorenici.

Zatvorenici su bili ključni za uspeh 'mesne mašine', a analiza BBC-ja sugeriše da oni sada brže gube živote na prvoj liniji fronta. Moskva je dozvolila Prigožinu da regrutuje u zatvorima od juna 2022. Zatvorenici koji su postali borci borili su se po tom planu kao deo privatne vojske u ime ruske vlade.

„Vagner“ je imao zastrašujuću reputaciju zbog nemilosrdne borbene taktike i brutalne discipline. Vojnici bi bili pogubljeni na licu mesta ako bi se povukli sa nekog područja bez naređenja. Vagner je nastavio da regrutuje zatvorenike do februara 2023, kada su njegovi odnosi sa Moskvom počeli da se pogoršavaju.

Nakon Prigožinove smrti, rusko Ministarstvo odbrane nastavilo je istu politiku regrutovanja. Bivši zatvorenici opisali su visoku cenu koju su platili njihovi drugovi.

Autor: redportal.rs