U Bundesveru 2023. godine služilo 181.514 vojnika, što je 1.537 manje nego 2022. godine

Nemački Bundesver suočava se sa problemima u vezi sa starenjem i nedostatkom osoblja, navodi se u izveštaju o oružanim snagama koji je predstavila komesarka Bundestaga za Bundesver Eva Hogl.

- Bundesver se smanjuje i stari. Moramo da povećamo atraktivnost nemačkih oružanih snaga u najkraćem mogućem roku - rekla je Hogl tokom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja o stanju oružanih snaga u Bundestagu.

Prema tom izveštaju, u Bundesveru je 2023. godine služilo 181.514 vojnika, što je 1.537 manje nego 2022. godine. Prema rečima Hogla, opada i broj zainteresovanih za služenje vojnog roka.

- Preko 20.000 pozicija u oružanim snagama ostalo je nepopunjeno prošle godine - rekla je Hogle. Loša je situacija i kada je u pitanju infrastruktura i kasarne.

- Tuševi su u zapuštenom stanju, spavaće sobe su oronule, a kuhinje su u nekim slučajevima zatvorene godinama - navodi se u izveštaju.

Stanje u kome se nalaze objekti delimično je sramno i neprikladno za službu vojnika“, kaže socijaldemokratski političar. U "zabrinjavajućem" stanju je i vojna tehnika, navodi se.

- Nedostaje municije, rezervnih delova i opreme - rekla je Hogl.

Ona je ukazala da je od 100 milijardi evra koje je nemačka vlada izdvojila kao hitni fond za Bundesver nakon ruskog napada na Ukrajinu, dve trećine već unapred rezervisano za neke projekte i da je već sada očigledno da će tih 100 milijardi evra ne bi bilo dovoljno za modernizaciju Bundesvera.

- Povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi evra godišnje biće neizbežno - istakla je ona. Izveštaj takođe kritikuje „nepotrebne birokratske procese” u Bundesveru.

U izveštaju se pominju i 204 disciplinska prestupa radikalno desničarskog porekla, ali se zaključuje da je to veoma mali broj u odnosu na broj vojnika.

Autor: redportal.rs