Najviše slučajeva trovanja zabeleženo je u Koloradu

Najmanje jedna osoba je umrla, deset je hospitalizovano, a 49 se razbolelo zbog trovanja ešerihijom koli u franšizama Mekdonaldsa u deset američkih država.

Zvaničnici američkih centara za kontrolu bolesti i zdravlje (CDC) tvrde da su svi slučajevi povezani sa hamburgerima Kuarter Pounder iz svetski poznatog lanca brze hrane Mekdonalds.

U Koloradu je preminula starija osoba, a među hospitalizovanima je i dete. Infekcije su prijavljene između 27. septembra i 11. oktobra u Koloradu, Ajovi, Kanzasu, Misuriju, Montani, Nebraski, Oregonu, Juti, Viskonsinu i Vajomingu, navodi se u saopštenju CDC-a.

Najviše slučajeva trovanja zabeleženo je u Koloradu – 26, prenosi CNN.

- Svi ispitani građani su svedočili da su jeli u Mekdonaldsu, a većina njih jela hamburgere od četvrt funte - navodi CDC u svom izveštaju.

Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA), Uprava za hranu i lekove (FDA) i državni zdravstveni zvaničnici istražuju trovanje. Iako određeni sastojak još nije identifikovan kao uzrok, veruje se da trovanje izazivaju govedina i luk.

Luk od dobavljača je verovatno izazvao trovanje.

Zvaničnici Mekdonaldsa kažu da su neki slučajevi bolesti povezani sa lukom koji je obezbedio jedan od njegovih dobavljača.

Kompanija je obustavila distribuciju luka i privremeno povukla kontroverzni hamburger sa jelovnika u državama sa prijavljenim slučajevima, kao i delovima Ajdaha, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.

- Bezbednost hrane shvatamo veoma ozbiljno i to je jedino ispravno - saopštila je kompanija.

Autor: redportal.rs