Posebno zabrinjava to što je u polovini ovih slučajeva rak već u poodmakloj fazi

Nakon velikog porasta broja mladih obolelih od raka stomaka širom sveta, naučnici istražuju uzroke ove bolesti. Iako broj obolelih od raka stomaka opada među starijim osobama, poslednjih godina beleži se godišnji porast od dva odsto kod osoba mlađih od 50 godina.

Posebno zabrinjava to što je u polovini ovih slučajeva rak već u poodmakloj fazi, što znači gotovo sigurnu smrtnu kaznu, jer je stopa preživljavanja za ovu vrstu raka samo četiri odsto.

Naučnici su sada pokrenuli novu studiju kako bi otkrili da li bi bakterija Helikobakter pilori, koja takođe izaziva čir na želucu, mogla biti kriva za porast. Ako se ispostavi da je to tačno, onda bi moglo biti moguće pacijentima sa visokim rizikom ponuditi antibiotik za sprečavanje razvoja raka.

Dr. Džesika Šet Butada, onkolog u Dečjoj bolnici u Los Anđelesu, bila je deo tima koji je prvi primetio porast broja mlađih pacijenata sa rakom stomaka.

- Ne znamo jasan razlog za ovo. To je svetski fenomen. Ne postoji literatura koja bi objasnila ovaj zabrinjavajući trend- kaže ona, dodajući da im je sada cilj da otkriju zašto mlađi ljudi dobijaju rak želuca i potencijalno ga ranije otkriju, pa čak i spreče.

- Cilj je da se analiziraju pojedinačni faktori, kao što su hronična infekcija H. pilori, rizik od gojaznosti i da se to poveže sa faktorima rizika pacijenata, kao što je život u područjima sa ograničenim pristupom svežoj hrani ili pristupom zdravstvenoj zaštiti - kaže dr Butada.

H. pilori je vrsta bakterije koju 40% ljudi ima u stomaku. U 80 do 90% slučajeva ne izaziva nikakve simptome, ali može da izazove čir na želucu, loše varenje, nadimanje ili mučninu.

Bakterija se može otkriti testom krvi i iz daha ili stolice, a leči se antibioticima i drugim lekovima. Dugotrajna infekcija ovom bakterijom je uzrok nekih karcinoma želuca kod starijih osoba. Drugi faktori, kao što su pušenje i ishrana, mogu povećati rizik od infekcije.

Pored povećanja broja obolelih mlađih od 50 godina, u istom periodu povećana je i stopa smrtnosti od karcinoma želuca kod osoba starosti 30 i 40 godina. Lekari veruju da je dijeta važan faktor kod raka želuca, ali ne znaju koji su to specifični faktori ishrane.

- Na primer, znamo da za rak debelog creva hrana bogata vlaknima i manje crvenog mesa može biti korisna prevencija, ali je okruženje želuca nešto drugačije od onog debelog creva - objasnila je doktorka i dodala da očekuje rezultate od novo istraživanje u narednih 6 do 12 meseci, prenosi Dejli mejl.

Autor: redportal.rs