Naša tela detektuju začin koristeći potpuno drugačiji sistem od onog za ukus

🌶 Začinjenost se često meša sa ukusom. Ovo poslednje dolazi posebno iz ukusnih pupoljaka na jeziku. Ukusni pupoljci sadrže bezbroj receptora.

Kada jedinjenja kao što su šećer ili glutamat udare u jezik, odgovarajući receptori se aktiviraju i šalju signale, preko neurotransmitera, u mozak koji mu govore koji od pet ukusa uživa.⁠

Naša tela detektuju začin koristeći potpuno drugačiji sistem od onog za ukus. Trigeminalni nerv, koji je deo nervnog sistema koji šalje dodir, bol i temperaturu sa vašeg lica u vaš mozak, to tumači.

Na ovaj način, ljuto nije toliko ukus koliko je reakcija. Začin iritira jezik i tako šalje signale mozgu da su usta u interakciji sa nečim potencijalno štetnim, kao što je toksin. Mozak tada reaguje tako što privremeno utrne jezik, što je osećaj koji imamo kada jedemo začinjenu hranu, jer je to potencijalni zaštitni mehanizam.⁠

Autor: redportal.rs