Novootkriveni geni rade na potpuno drugačiji način 🤔👆🏻

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu otkrili su genetske varijante u dva gena koje imaju najveći do sada otkriveni uticaj na debljinu kog ljudi. Otkriće retkih varijanti u genima BSN i APBA1 je prvo otkriće gena identifikovanih sa povećanim rizikom od gojaznosti tek u odraslom dobu.

Studija je objavljena u Nature Genetics, a izvedena je korišćenjem podataka iz UK Biobanke o sekvencioniranju gena 500.000 ljudi i poređenjem sa indeksom telesne težine (BMI), prenosi MedicalXpress.

Oni su utvrdili da genetska varijanta u genu BSN povećava rizik od gojaznosti šest puta i povezana je sa masnom jetrom i dijabetesom tipa 2. Za ovu varijantu je utvrđeno da pogađa jednu od 6.500 osoba.

U ranijim istraživanjima otkriveno je nekoliko gena povezanih sa gojaznošću od detinjstva. Međutim, ova dva gena rade na potpuno drugačiji način i nisu povezana sa debljinom kod dece. Zbog toga naučnici veruju da su našli biološki meganizam za gojaznost, različit od prethodno identifikovanih, prenosi Telegraf.

- Ova otkrića su još jedan primer kako genetske studije na velikom nivou populacije mogu da poboljšaju naše razumevanje bioloških osnova neke bolesti. Genetske varijante koje smo otkrili imaju ogroman uticaj na gojaznost, dijabetes tipa 2 i masnu jetru, ali i naglašavaju novi biološki mehanizam za kontrolu apetita – rekao je prof. Džon Peri, autor studije i istraživač Medicinskog istraživačkog saveta Univerziteta u Kembridžu.

Autor: Telegraf