Poznati aparat koristiće se na POTPUNO NOV NAČIN 👆🏼

Kliničko ispitivanje na Rokfelerovom institutu za neuronauku Univerziteta Zapadne Virdžinije otvarilo je prostor za sve veću školu istraživanja koja otvara mogućnosti za korišćenje ultrazvuka na potpuno nov način.

Upotreba visokofrekventnih zvučnih talasa se već usavršava za lečenje Alchajmerove bolesti, tumora i psihijatrijskih poremećaja. Istraživači sada proučavaju da li se ultrazvuk može primeniti pri lečenju bolesti zavisnosti od opioida i drugih supstanci.

Naučnici ukazuju da je ovo istraživanje tek u začetku. Oni upozoravaju da je lečenje bolesti zavisnosti specifično. Zavisnonst je i psihičke i fizičke prirode, te samim tim nikad ne možemo biti sigurni da li je izlečenje konačno. Ovo je samo jedan metod koji će se koristiti zajedno sa ostalim oblicima lečenja. Oni su dodali da čak i ako istraživanje bude uspešno, mogle bi da prođu godine pre nego što Uprava za hranu i lekove odobri ultrazvuk za lečenje bolesti zavisnosti.

Istraživači završavaju početnu fazu kliničkog ispitivanja. U maju se nadaju da će započeti sledeću fazu, koja će uključivati pacijente koji primaju ultrazvučni tretman i učesnike koji su izloženi samo placebo zvučnim talasima, kako bi se bolje procenili efekti tretmana.

Autor: redportal.rs