Pobuna sveštenika u Nemačkoj

Kelnski nadbiskup, kardinal Rajner Marija Velki, na meti je oštrih kritika jer oteže sa rasvetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja dece u svojoj diocezi zbog čega vernici svakodnevno napuštaju crkvu, a bune se i sveštenici, piše Dojče vele.

Kardinal Rajner Marija Velki je na meti kritika sveštenika i vernika jer okleva da se suoči sa slučajevima seksualnog zlostavljanja. Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gde građani moraju da zakažu termin kako bi zvanično istupili iz crkve i prestali da plaćaju crkveni porez.

Tako verovatno najbogatija katolička dioceza sveta ostaje sa sve manje vjernika, a mnogi u Velkiju vide krivca. Već 10 godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Nemačkoj.

Kardinal Velki je 2018. naložio jednoj minhenskoj kancelariji da izradi iscrpan izveštaj i da ne poštedi nijednog od njegovih sveštenika ako su seksualno zlostavljali decu. Ali onda je sam Velki blokirao objavljivanje izveštaja. Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog sveštenika, sada već pokojnog, iako je znao da se on sumnjiči za seksualno zlostavljanje.

Svoje portparole Velki smenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svetlu. Ove sedmice se pak desilo nešto nečuveno, jedinstveno u istoriji nadbiskupije, kako piše lokalni list Štat ancajger.

Naime, Savet dioceze, neka vrsta skupštine koja okuplja sveštenike i katolička udruženja, otkazala je podršku kardinalu zbog nerazašnjenog odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati pre te skupštine, dve grupe sveštenika poslale otvorena pisma kardinalu.

Više od 50 duhovnika kritikuje neuspjelo razašnjenje slučajeva zlostavljanja što dovodi do atmosfere nepoverenja. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu. Neobično je što se i drugi nemački biskupi ne uzdržavaju od kritika zbog dešavanja u Kelnu.

Do sada su se držali one da je svako gazda u svom dvorištu i da se ne petljaju u tuđe biskupije, ali sada se oseća bojazan da bi kelnski požar mogao da se proširi po celoj Nemačkoj, zaključuje Doječe vele.

Autor: redportal.rs