La Ninja je deo prirodnog klimatskog ciklusa koji može da izazove ekstremne vremenske prilike širom planete - a njeni efekti variraju od mesta do mesta

Centar za predviđanje klime Nacionalne uprave za okeane i atmosferu SAD kaže da postoji 60% šanse da će se slab događaj u La Ninji razviti ove jeseni i da bi mogao trajati do marta.

La Ninja je deo prirodnog klimatskog ciklusa koji može da izazove ekstremne vremenske prilike širom planete - a njeni efekti variraju od mesta do mesta.

Iako nema garancije kako će se ova La Ninja odigrati, postoje neki opšti trendovi. Stručnjaci kažu da bi u severnim delovima Južne Amerike moglo biti više kiše nego obično. Južni regioni SAD i delovi Meksika mogli bi biti suvlji od proseka. Severni sloj SAD i južna Kanada mogao bi biti vlažniji od proseka.

La Ninja je hladna faza El Ninjio-južne oscilacije, prirodnog globalnog klimatskog obrasca koji uključuje promene u temperaturi vetra i okeana u Pacifiku i može izazvati ekstremne vremenske prilike širom planete.

El Ninjo je topla faza i dešava se kada pasati koji obično duvaju preko Pacifika prema Aziji oslabe, dozvoljavajući toplim okeanskim vodama da se gomilaju duž zapadne ivice Južne Amerike. Ali tokom La Ninje, pasati se pojačavaju i hladna voda iz morskih dubina se uzdiže, što dovodi do nižih temperatura okeana od prosečnih u istočnom Pacifiku.

Ove hladne temperature okeana i promene u atmosferi utiču na položaj mlaznog toka - uskog pojasa vazduha koji se brzo kreće koji struji od zapada ka istoku oko planete - udarajući ga na sever. Mlazni tok se nalazi iznad okeana i može da iskoristi njegovu vlagu, utiče na putanju oluja i podstakne padavine.

Nedavno je Zemlja doživela "trostruki pad" događaja u La Ninji od 2020. do 2023. „Imali smo tri uzastopne zime u kojima smo imali uslove u La Ninji, što je bilo neobično jer se jedini drugi slučaj toga dešavao 1973. do 1976. “, rekla je Michelle L'Heureuk, klimatski naučnik u NOAA. L'Heureuk je rekao da La Ninja obično traje duže i da se češće ponavlja od događaja u El Ninju.

- To je neobično iako nije bez presedana - rekao je Ben Kuk, klimatski naučnik sa NASA Godard instituta za svemirske studije povezanog sa Univerzitetom Kolumbija, o prognozi za moguću La Ninju ove godine.

Kuk je primetio da učestalost događaja u La Ninji može biti stresna za regione koji se u poslednje vreme suočavaju sa sušom, kao što je istočna Afrika. „Ako prelazimo na još jedan događaj u La Ninji, to znači svojevrsni nastavak onih zaista loših uslova.

Uticaj koji La Ninja ima na vreme varira u zavisnosti od lokacije i sezone, rekao je L'Heureuk. Delovi Južne Amerike, kao što je istočna Argentina, mogu biti suvlji od proseka, dok Kolumbija, Venecuela i severni delovi Brazila mogu biti vlažniji od normalnog.

- Zavisi gde se tačno nalazite. Deo toga je zato što postoji ciklus monsuna, vlažna i suva sezona, koja prolazi kroz Centralnu Ameriku i Južnu Ameriku, tako da La Ninja u osnovi menja intenzitet i raspored tih monsunskih ciklusa - ​​objasnio je L’Heure.

U SAD, severoistok i dolina Ohaja obično vide vlažnije od normalnih uslova sa aktivnim olujnim tragom zbog položaja mlaznog toka, rekla je Samanta Borisof, klimatski naučnik u Severoistočnom regionalnom klimatskom centru NOAA sa sedištem na Univerzitetu Kornel.

Talasavost mlaznog toka takođe može da izazove češće pojave hladnoće, posebno u centralnom delu SAD. Borisof je rekao da je snežne padavine teško predvideti i da u velikoj meri zavise od oluje i putanje kojom se kreće, ali je primetio da je Nova Engleska, Njujork i region Velikih jezera imaju tendenciju da budu snežnije tokom zima u La Ninji, ali to nikada nije garancija. Južni i jugoistočni regioni SAD udaljeniji su od aktivnog olujnog puta i imaju tendenciju da budu suvlji i topliji nego inače.

Naučnici kažu da veza između klimatskih promena i La Ninje i El Ninja nije sasvim jasna.

Pol Raundi, klimatski naučnik sa Univerziteta u Albaniju, rekao je da klimatski modeli imaju tendenciju da ukazuju na češći El Ninjo i ređe La Nino, ali se svi modeli ne slažu. Kompjuterski modeli se takođe bore da odvoje normalne varijacije u fazama El Nino i La Ninja od uticaja klimatskih promena na okeane i atmosferu.

- Ne bih iz toga zaključio da klimatske promene zapravo ne izazivaju više pojave El Ninja - rekao je Roundi.

Samo priroda sama po sebi ima tako snažne zamahe. Tako da možemo dobiti više događaja u La Ninji, a možda ćemo za 40 ili 50 godina videti suprotno.

Autor: redportal.rs