Na ovaj način proslavljena 25. godišnjica 😍

Robot s tri ruke ušao je u muzičku istoriju jer je prvi dirigovao ansamblom na koncertu kojim je u nedelju proslavljena 25. godišnjica Drezdenskog simfonijskog orkestra. 👇

Korišćenjem tri ruke sa svetlećim palicama za dirigovanje i povremenim održavanjem različitog tempa za pojedine grupe u orkestru, mehanički maestro zaradio je gromoglasni aplauz nakon premijere Robotersinfonie (Simfonija robota) u koncertnoj dvorani Helerau u Drezdenu.

Markus Rindt, direktor Drezdenskog simfonijskog orkestra, rekao je da je za projekat uspeo da dobije pomoć stručnjaka s Tehničkog univerziteta u Drezdenu.

Dirigujuća mašina, opremljena sa sedam zglobova, naučila je kako da održava ritam i prenese dinamiku, rekao je Rindt, kako piše Hina, prenosi 021.rs.

U sličnom poduhvatu, robot dirigent vođen veštačkom inteligencijom prošle godine dirigovao je orkestrom u Južnoj Koreji. 🎶

Organizatori projekta u Drezdenu kažu da muzičari ne treba da strahuju da će ih neko zameniti.

- Nije nam cilj da zamenimo dirigente u budućnosti. Cilj je da se otvori novi teren i istraže muzičke mogućnosti uz pomoć robota rekao je Rindt.

Drezdenski simfonijski orkestar proslavio je 25 godina koncertom na kojem su učestvovali muzičari iz renomiranih nemačkih i inostranih orkestara i izvođenjem dela pravljenog za hibridno izvođenje s robotom dirigentom.

Detaljnije u videu ispod 👇

Autor: 021.rs