Granata se od pada razbila na dva dela, upaljač je pao na jednu, a barutno punjenje na drugu stranu crkvenog kamenog poda.

Čuda koja se dešavaju na Ostrogu su masovna, a ljudi, ne samo pravoslavne vere odlaze kod svetitelja po pomoć. Kolika je Božija moć, i moć Svetog Vasilija govori i pomalo zaboravljeni događaj iz februara 1942. koji je opisao prota Vaso Ivošević.

- U februaru 1942. za vreme bombardovanja manastira Ostroga, jedna granata iz brdskog topa nemačkog udari u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbi vrata na crkvici Časnog Krsta, ali, za čudo, tom prilikom ne eksplodira. Granata se od pada razbila na dva dela, upaljač je pao na jednu, a barutno punjenje na drugu stranu crkvenog kamenog poda.

- Stručnim ispitivanjem kasnije utvrđeno je da je granata bila sasvim ispravna i kao takva trebala je da eksplodira. Očigledno je svima da Svetitelj to nije dopustio, jer bi time bila naneta velika šteta svetoj crkvi i njegovoj isposnici. Ova granata se i danas čuva cela u Gornjem manastiru.

IZVOR: YT / montenegro drone

Autor: Redportal.rs