Objavljen je u izdanju Multimedia Books

Roman Čaturanga istražuje odnos civilizacija kroz različite istorijske periode i geografske regije. Staroindijska reč čaturanga označava vrstu polidimenzionalne igre, preteču šaha, dok roman donosi jedinstvenu utopiju koja istražuje istorijske dimenzije kultura centralne Azije, Indokine, Australije, Evrope i Mediterana i njihovu povezanost i potencijale da se projektuju u budućnost. Kroz 58 poglavlja i priča, radnja se delom odvija istovremeno na različitim kontinentima, povezujući epohe i uspostavljajući uzročno-posledične kvazi-kauzalitete.

Centralni zaplet se zbiva u Hartlandu, Indiji i na Tibetu, u relativno bliskoj budućnosti. Paralelno, deo radnje se odvija u kosmosu, na satelitu koji opservira Jupiterove mesece. Prethodna radnja je smeštena na Mediteranu, pretežno na ostrvu Mljet u Jadranskom moru, gde se prauzročni događaji vezuju za srednjovekovne saracenske gusarske pohode i partenogenezu zla, a reflektuju na današnjicu kroz sudbinu anarhiste i pustolova Emilia koji se skrasio na odisejevom ostrvu i upleo u komplikovan odnos 2 zanimljive žene.

Foto: Milan Peca Nikolić/Lična arhiva

Radikalno zlo, simbolizovano kroz reinkarnaciju lepre, konstantno je prisutno, izazivajući junake da u njihovim naporima održe ravnotežu i harmoniju. Kroz likove poput Dokrende, Možbitde i Heraet Kaur, koji kombinuju stereotipe super junaka sa minuciozno personalizovanim karakterima, roman postaje svojevrsni strip.

Svako poglavlje postepeno otkriva dublje slojeve priče. Rana poglavlja su deo mozaika koji će se u daljem toku amalgamirati i otkriti zapanjujući obrt.

Roman istražuje širok spektar tema, od političkih previranja, prirode imperijalizma kroz analizu Velike igre britanske i ruske imperije za prevlast, do filozofskih pitanja, pružajući čitaocima jedinstvenu i uzbudljivu intelektualnu avanturu. Glavni junak, Mahmatma Dokrenda Kuka, postavlja esencijalno pitanje koje prožima celu priču: Šta ako je ovaj divni svet samo pakao neke druge planete?

Roman pokreće i svevremena pitanja o prirodi sveta i ljudskog postojanja, koristeći komičan ton naracije, nasuprot cinizmu.

Roman Čaturanga Milana Pece Nikolića u prodaji je na prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com kao i Vulkan i Delfi radnjama.

Foto: Milan Peca Nikolić/Lična arhiva

Milan Peca Nikolić je rođen 1957. godine u Obrenovcu. Gimnaziju završio 1975. godine. Diplomirao je na Odseku za filmsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 1983. godine. Reditelj je raznih formi TV programa, dokumentarnih, eksperimentalnih filmova video radova i drama. Osnivač revision media lab* i urednik MPN magazina. Izvesno vreme je predavao osnove filmske produkcije i glume na filmu. Koscenarista je filma Variola vera i scenarista Tajvanske kanaste. Producent filma TT Sindrom. Autor romana Čaturanga, Kulturan Svet, Tamnavska depresija, romansiranog scenarija Armagedon i zbirke komične poezije Bermude na palme.

Autor: redportal.rs