U pitanju je trka duga 254 metra, tokom koje učesnici prolaze kroz vodu, preskaču trupce i gaze kroz blato - sve to dok nose svog partnera kao džak krompira 😂

Godišnji događaj koji uključuje blato, pivo i novac ponovo je u subotu okupio desetine entuzijastičnih takmičara u jednom ski rizortu u Mejnu.

Više od 30 parova učestvovalo je u Severnoameričkom prvenstvu u nošenju žena, trci dugoj 254 metra, tokom koje učesnici prolaze kroz vodu, preskaču trupce i gaze kroz blato - sve to dok nose svog partnera kao džak krompira.

IZVOR: YT / AssociatedPress

Poreklo ovog sporta nije baš politički korektno. Zasniva se na legendi iz 19. veka o Fincu poznatom kao Pljačkaš Ronkainen, čija je banda bila poznata po tome što je pljačkala sela i nosila žene sa sobom, prema jednom od objašnjenja na sajtu wife-carrying.org.

Tradicionalno, finsko takmičenje je uključivalo muške takmičare koji nose ženu. U subotu, parovi koji su se takmičili nisu morali biti u braku, niti su morali biti muškarac i žena.

Jedan takmičar - onaj koji je nosio - bio je obučen kao Gospodin Neverovatni, dok je nosio svoju ženu. Njih, kao i ostale takmičare, srdačno su bodrili navijači sa obe strane staze u ski rizortu Sunday River. Većina je uspela da se kreće po travnatom brežuljku, ali neki su se sapleli u blatu, pa su njihove partnerke morale da skoče pre nego što su se ponovo sastavili i nastavili dalje.

Većina učesnika koristi tehniku u kojoj se "žena" nosi kao ranac - naglavačke - kako bi ruke trkača bile slobodne za veću agilnost. Sa osmesima i grimasama na licima, takmičari na kraju završavaju mokri i blatnjavi.

Pobednik odlazi sa pivom težine "žene" i novčanim iznosom pet puta većim od težine "žene". Da bi procenili količinu, pobednička "žena" se stavlja na jednu stranu vage, dok organizatori na drugu stranu stavljaju sanduke piva kako bi izbalansirali težinu.

- Svake godine dolazimo zbog zabave. Šanse da pobedimo su prilično male, ali zato svi bodre jedni druge i zaista je sjajno - rekao je Vejd Porterfild iz Njujorka, koji se takmičio sa svojom suprugom Sarom.

Autor: Redportal.rs