Ceo grad dugačak oko 5 kilometara, kroz njega prolaze samo 2 saobraćajnice

Gradovi su danas centri života na Zemlji i u njima živi više od polovine svetske populacije. Veći ili manji, starinski ili novoizgrađeni, na obali ili u unutrašnjosti... Svaki od njih je drugačiji i svaki ima neke posebnosti.

Ipak, neki gradovi se svojom raznolikošću izdvajaju od ostalih. Jedan od njih je kineski grad Jangđin – najuži grad na svetu, koji je na najužem mestu širok samo 30 metara. Gledano iz ptičje perspektive, izgleda kao uzak prolaz na čijim ivicama se nalaze uske zgrade, između njih je reka, a odmah iza nje visoka planina.

Ovaj grad na jugu Kine razvio se uz reku Nanksi, a pošto je okružen planinama, u istoriji se samo "proširio" u visinu jer nije bilo mesta ni za šta drugo.

Ceo grad je dugačak oko pet kilometara, kroz njega prolaze samo dve saobraćajnice, a u najširem delu rastojanje između dva kraja grada je svega oko 300 metara. Duž svake obale reke prolazi put sa prodavnicama, restoranima i stambenim zgradama.

Kuće i zgrade podignute su na samim padinama pored reke, a podignute su na stubovima da bi se zaštitile od poplava. Naravno, s obzirom na to da su tik uz reku, poplave i porast vodostaja nisu neuobičajeni.

To je lokacija same reke koja je obeležila istoriju grada, koji je dugo bio važan trgovački centar. I pored toga što geografski nije najpogodnija lokacija za razvoj urbanog naselja, grad Jangđin je uspeo da naraste do cifre od 400.000 stanovnika.

Zanimljivo, iako je na samoj reci, Jangđin nema mnogo mostova. Jedna od velikih tragedija koja je pogodila grad je vezana za most. Početkom 20. veka, tokom proslave lokalnog festivala, rečni most se srušio i život je izgubilo 400 ljudi. Novi most je izgrađen jači, sa jačim osloncem i krovom.

Grad je 2006. godine pogodio zemljotres jačine 5,1 stepen - 22 osobe su poginule, 106 je povređeno, a više od 6.000 kuća je uništeno ili oštećeno.

Poslednjih godina, Ianjin je sve popularniji hit društvenih medija. Otkrivši njegov zanimljiv izgled, počeli su da ga posećuju turisti iz celog sveta.

Autor: redportal.rs