Smatra se osnivačem moderne srpske geografije ☝

Jovan Cvijić, jedan od najistaknutijih srpskih naučnika, rođen je na današnji dan, 11. oktobra 1865. godine u Loznici. Poznat je kao osnivač moderne srpske geografije, a njegovi doprinosi su obuhvatali ne samo geografiju, već i antropologiju, etnologiju, geomorfologiju i sociologiju. Njegov rad i istraživanja su značajno doprineli boljem razumevanju Balkana i njegovih prirodnih, kulturnih i društvenih karakteristika.

Cvijić je svoje obrazovanje započeo u Srbiji, a kasnije je studirao na Univerzitetu u Beču, gde je usavršio svoja znanja iz geografije i geologije. Njegova doktorska disertacija, posvećena karstu, donela mu je međunarodnu prepoznatljivost, i od tada je postao autoritet u ovoj oblasti. Karstni fenomeni, koji su do tada bili slabo istraženi, postali su jedno od centralnih polja njegovog istraživanja. Na Balkanskom poluostrvu otkrio je i opisao brojne pećine, ponornice i krške doline.

Njegovo najpoznatije delo, Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje, objavljeno 1918. godine, pruža sveobuhvatan pogled na geografske i antropološke karakteristike regiona. Cvijić je bio fasciniran vezom između geografskih uslova i razvoja ljudskih zajednica, pa je u svojim istraživanjima povezao prirodne procese sa društvenim i kulturnim dinamikama.

Pored naučnog rada, Cvijić je bio značajan i kao profesor i rektor Univerziteta u Beogradu. Njegovi učenici, među kojima su mnogi kasnije postali ugledni naučnici, nastavili su da razvijaju oblasti koje je Cvijić utemeljio.

Jovan Cvijić je preminuo 1927. godine, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u srpskoj i svetskoj nauci, a njegovo ime i dalje živi kroz radove, institucije i ideje koje je stvorio.

Autor: Balša Stupar