U Jugoslaviji učestvuje u ratu na strani Partizana, a do 1945. stigao je do čina generala zajedno sa Pekom Dapčevićem.

Konstantin Koča Popović je rođen 14. marta 1908. u Beogradu, u trgovačkoj porodici Aleksandra i Ruže Popović.

Sa roditeljima se odselio u Švajcarsku 1912. tamo je naučio da čita i piše na francuskom. Po povratku u Beograd naučio je i srpski jezik.

Gimnaziju je završio u Beogradu, a završio je i Školu rezervnih artiljerijskih oficira Vojske Kraljevine Jugoslavije u Sarajevu 1927.

Diplomirao je filozofiju na Sorboni 1932. Zbog revolucionarnih ideja, Oskar Davičo, Đorđe Jovanović i Koča Popović su zatvoreni u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Učestovao je u Španskom građanskom ratu i svrstao se u redove Španske republikanske armije. Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji učestvuje u ratu na strani Partizana, a do 1945. stigao je do čina generala zajedno sa Pekom Dapčevićem.

Nakon rata je bio poslanik Ustavotvorne skupštine DFJ, poslanik Privremene narodne skupštine Jugoslavije, a na položaju Načelnika Generalštaba JNA bio je do 1953. Po smeni Rankovića bio je prihvatio dužnost potpredsednika Republike. Iz politike se povukao iz politike 1972. nakon čistke "liberala" u Srbiji.

Živeo je u Beogradu, gde je i umro 20. oktobra 1992., a imovinu, koja se sastojala od spisa, beležaka, dokumenata, fotografija, radne sobe, velike biblioteke i kolekcije gramofonskih ploča, zaveštao je kao legat Arhivu Beograda.

IZVOR: YT / Filmske novosti

Autor: Redportal.rs