Sve je veća zabrinutost zbog upotrebe AI alata i društvenih mreža za generisanje i širenje lažnog sadržaja

OpenAI je zabeležio brojne pokušaje u kojima su njegovi AI modeli korišćeni za kreiranje lažnog sadržaja, uključujući duge članke i komentare na društvenim mrežama, sa ciljem uticanja na izbore, navodi proizvođač ChatGPT-a u izveštaju objavljenom u sredu.

Sajber kriminalci sve više koriste AI alate, uključujući ChatGPT, kako bi lakše izvršili zlonamerne aktivnosti, poput kreiranja malvera, kao i generisanja lažnog sadržaja za veb-sajtove i platforme društvenih mreža, navodi ova kompanija.

Do sada je ove godine neutralisano više od 20 takvih pokušaja, uključujući grupu ChatGPT naloga u avgustu, koji su korišćeni za proizvodnju članaka na teme vezane za izbore u SAD-u, saopštila je kompanija.

Takođe je zabranjeno nekoliko naloga iz Ruande u julu, koji su korišćeni za generisanje komentara o izborima u toj zemlji, a zatim objavljivani na društvenoj mreži X.

Nijedna od aktivnosti koje su pokušale da utiču na globalne izbore nije privukla viralnu pažnju ili održivu publiku, dodao je OpenAI.

Sve je veća zabrinutost zbog upotrebe AI alata i društvenih mreža za generisanje i širenje lažnog sadržaja vezanog za izbore, posebno kako se Sjedinjene Američke Države spremaju za predsedničke izbore.

Prema podacima američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, SAD se suočavaju sa rastućom pretnjom od strane Rusije, Irana i Kine, koje pokušavaju da utiču na izbore zakazane za 5. novembar, uključujući upotrebu AI tehnologije za širenje lažnih informacija.

OpenAI je prošle nedelje učvrstio svoju poziciju kao jedna od najvrednijih privatnih kompanija na svetu, nakon runde finansiranja vredne 6,6 milijardi dolara.

ChatGPT ima 250 miliona aktivnih korisnika na nedeljnom nivou od njegovog lansiranja u novembru 2022. godine.

Autor: Redportal.rs