Izraelska obaveštajna služba iznela šta je potrebno za prekid sukoba - centralni Hezbolah i Iran

Izrael insistira da nakon završetka svoje vojne operacije u Libanu, svako primirje će isključivo zavisiti od oslobođenja talaca od strane Hamasa koji se i dalje nalaze u Gazi.

Dadi Barneo, načelnik izraelske obaveštajne službe Mosad, relativno skoro je preneo prethodno navedene zahteve i direktoru CIA Vilijemu Burnsu.

Sudeći prema neimenovanim američkim zvaničnicima, Barnea je preneo svom kolegi Burnsu da bi IIzrael i SAD trebalo da pristanu na primirje u Libanu isključivo nakon što Hamas oslobodi taoce.

Šef Mosada veruje da je moguće naterati libansku oružanu grupu Hezbolah, Iran i druge elemente u regionu da pritisnu lidera Hamasa Jahja Sinvara da izađe u susret izraelskim zahtevima.

Od početka sukoba prošle godine, oslobođeno je 109 talaca, većina njih tokom nedelju dana dugog primirja u novembru. Osam talaca je spaseno od strane izraelske armije, dok je 37 poginulo, uključujući i tri koji su greškom ubijeni od strane IDF.

Razgvori o oslobođebnju talaca i razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa su potpuno stali poslednjih neloliko meseci. U samom Izraelu su u toku veliki protesti koji zahtevaju od premijera Netanjahua da učini daleko više u cilju oslobađanja talaca.

Prema poslednjim vestima u Gazi je do sada poginulo preko 42.100 ljudi, dok je povređeno preko 97 hiljada.

Vala je rekao da su Izrael i SAD postigli dogovor i da su u saglasju da sada nije vreme za primirje u Libanu, kao i da operacija protiv Hezbolaha treba da se nastavi.

Autor: redportal.rs