Na listi su i budući kardinali iz Perua, Argentine, Ekvadora, Čilea, Japana, Filipina, Brazila, Obale Slonovače, Alžira, Indonezije, Irana, Italije, Kanade.

Papa Francisko je saopštio je da će 8. decembra imenovati 21 novog kardinala, među kojima je i beogradski nadbiskup Ladislav Nemet. Čestitke uputili predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije.

Na listi su i budući kardinali iz Perua, Argentine, Ekvadora, Čilea, Japana, Filipina, Brazila, Obale Slonovače, Alžira, Indonezije, Irana, Italije, Kanade i Srbije. Kako se navodi na sajtu Beogradske nadbiskupije, Nemet će biti prvi kardinal u istoriji katoličke crkve u Srbiji.

Predsednik Vučić je naveo u svojoj čestitki:

- Od posebne je važnosti što je ono stiglo u godini u kojoj smo zajedno proslavili stotu godišnjicu Beogradske nadbiskupije i dodatni je motiv za dalje produbljivanje odnosa Republike Srbije i Rimokatoličke crkve, za unapređenje hrišćanskih vrednosti, međusobnog razumevanja i tolerancije, kao temeljnih principa na kojima je sazdano naše društvo i civilizacijski krug kome pripadamo.

Autor: RTS