Ako imate osećaj za avanturu i razumete se u biljke, Botanička bašta Univerziteta Kembridž možda ima idealan posao za vas. 👇

Počelo je prijavljivanje za ono što bi moglo da bude najbolji posao u svetu prirodnjaka. Botanička bašta Univerziteta Kembridž oglasila je da traži kandidate za radno mesto na kom dobijate priliku da krenete stopama Čarlsa Darvina. U pitanju je pozicija botaničar za ekspedicije koji treba da krene na put na kom će sakupljati biljke. 🌱

Ovo je, najverovatnije, prvi put u modernoj istoriji da je otvoreno takvo radno mesto u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž.

- To je veoma neobično - nije postojao formular za ovu poziciju - rekao je Semjuel Brokington, profesor evolucione biologije i kustos Botaničke bašte, kako piše RTS, prenosi 021.rs.

Ekspedicije će biti glavni fokus zaposlenog na ovoj poziciji, koja ide uz platu do 44.263 funte (skoro 53.000 evra) godišnje. Od kandidata se očekuje da budu vredni botaničari sa relevantnom diplomom fakulteta, da imaju strast za putovanjima, da su neustrašivog duha i da imaju sposobnost da identifikuju novu ili interesantnu biljnu vrstu koja raste u divljini.

- Toliko ljudi voli da putuje, vidi različite pejzaže i upoznaje se sa različitim kulturama, a svet botanike je fantastična prilika za to - istakao je Brokington. ☘

Prema njegovim rečima, to je i šansa da se vidi kako se biljke menjaju širom sveta, a entuzijastičnim taksonomskim stručnjacima pruža se prilika da obave važan posao na očuvanju biljaka i pomognu u čuvanju žive kolekcije Botaničke bašte od oko 8.000 biljnih vrsta. Tolikim biljnim vrstama preti izumiranje. Izlaskom na teren, uzorkovanjem semena, snimanjem ovih biljaka i vraćanjem u kolekcije i banke semena, radi se zaista važan posao.

Iako je ovo prvi put da ova ustanova traži zaposlenog za ovakvu poziciju, 1831. godine osnivač Botaničke bašte, profesor Džon Stivens Henslou, preporučio je svog bivšeg učenika, 22-godišnjeg Čarlsa Darvina, za mesto prirodnjaka na brodu Bigl. Darvin je potom poslao više od 1.000 biljnih primeraka svom starom učitelju, kako bi mu pomogao da izgradi zbirku botaničkog muzeja pri Kembridžu.

Dok je Henslou okupljao nove i raznovrsne biljne vrste iz celog sveta kako bi demonstrirao beskonačan obim Božjeg stvaranja, danas Botanička bašta Univerziteta Kembridž pokušava da zaštiti raznovrsnost svoje kolekcije i odgovori na krizu izazvanu klimatskim promenama.

Foto: Unsplash.com/Annie Spratt

U julu 2019. godine, bašta je zvanično zabeležila tada najvišu temperaturu u Velikoj Britaniji - 38,7 stepeni Celzijusa – a onda je, samo tri godine kasnije, temperatura dostigla 39,9 stepeni Celzijusove skale pošto je novi britanski rekord od 40,3 stepena postavljen u Linkolnširu.

- Koliko god da su dobri naši stručnjaci za hortikulturu, dosta biljaka ne uspeva da pređe iz godine u godinu, tako da održavamo raznovrsnost kolekcije unoseći oko 500 do 1.000 serija biljaka godišnje - objašnjava Brokington dodajući da dosta snage usmeravaju na osmišljavanje održivih načina rasata biljaka koje će uspevati da prežive u tom području.

Uspešan kandidat imaće zadatak da vodi ekspedicije na kojima će se prikupljati podaci o tačnim lokacijama novih i biološki interesantnih biljaka koje rastu u divljini, uz istovremeno prikupljanje semena i pelcera koje će omogućiti Botaničkoj bašti, koja se prostire na više od 16 hektara, da sačuva žive primerke takvih vrsta.

- Uglavnom se fokusiramo na oblasti u regionima koji su izuzetno biološki raznoliki - u centralnoj Aziji, na Balkanu, jugu Afrike i u Južnoj Americi - i razmišljamo o tome šta možemo da donesemo i uzgajamo ovde u Kembridžu. Dakle, proučavamo oblasti u svetu u kojima se klima poklapa sa onom koju sada imamo ili gde bismo mogli stići uz klimatske promene koje budućnost donosi - precizirao je Brokington.

U idealnom slučaju, kandidati će govoriti više jezika i imati fenomenalno znanje o različitim biljkama, umesto da se specijalizuju za jednu biljnu vrstu. Takođe, moraće da budu timski igrači i da im ne predstavlja problem kampovanje u divljini, na primer u Kirgistanu, po mesec dana.

- Odlasci na teren su zaista intenzivan i neverovatno naporan posao jer imate ograničeno vreme na lokacijama. Mislim da morate da imate želju za avanturom, da volite putovanja i da vam ne predstavlja problem da radite u različitim kulturama - poručio je Brokington budućem kolegi ili koleginici.

Autor: 021.rs