Naučnici bili iznenađeni da su biljke gajene sa Mesečevog tla uopšte nikle

Na Mesečevom tlu mogu da rastu biljke, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika sa Floride, koje budi nadu da se biljne vrste sa naše planete mogu gajiti na drugim nebeskim telima u svemiru. Naime, koristeći uzorke tla koje je NASA u svojim misijama iz 1969. i 1972. godine prikupila na Zemljinom satelitu, a zatim nedavno stručnjacima ustupila za istraživanje 12 grama ovog uzorka, eksperti su zasadili seme cvetnog korova. U istraživanju je korišćeno 12 malih posuda u kojima se nalazio po gram Mesečevog tla.

Ostali smo bez daha kada smo videli da je seme proklijalo i da su posudice pune zelenih klica. Ovo saznanje je revolucionarno i otvara vrata za nova istraživanja na Mesecu, ali i na Marsu – objašnjava Ana Lisa Pol, profesorka hortikulture sa Univerziteta Florida i koautorka studije.

Seme iste biljke takođe je zasađeno i u pepelu vulkanskog porekla, koje je po svom sastavu najpribližnije uzorku uzetom sa Meseca, kako bi naučnici mogli da porede brzinu i način rasta biljaka. Uzorci su držani u istim uslovima – na temperaturi od oko 23 stepena Celzijusa uz LED osvetljenje.

Seme je niklo u obe grupe uzoraka za tri dana. Istraživanje je pokazalo da su biljke iz tla vulkanskog porekla malo brže rasle, što i nije neobično, s obzirom na nedostatak hranljivih sastojaka u uzorcima sa Meseca. Naučnici su, kako sami tvrde, bili iznenađeni da su biljke gajene sa Mesečevog tla uopšte nikle.

- Za nas je neverovatno gledati ove biljke kako rastu. Ovo otkriće nam ukazuje da možemo na Mesecu da uzgajamo hranu, čistimo vazduh i recikliramo vodu uz pomoć biljaka na način na koji ih koristimo na Zemlji. Takođe, rezultat našeg istraživanja nam pokazuje da zemaljski život nije ograničen samo na Zemlju – kaže Rob Ferl sa pomenutog instituta, koji je takođe bio koautor istraživanja.

Naučnici, ali i istraživači svemira godinama unazad pokušavaju da otkriju da li je život moguć van naše planete. Među najnovijim istraživanjima je i misija „Artemis 1” koju NASA uveliko priprema. Ona bi, između ostalog, trebalo da da odgovor i da li je život na Mesecu moguć.

Autor: redportal.rs