Rezultat pokazuje da mnoge kompanije vide potencijal u veštačkoj inteligenciji

Većina nemačkih kompanija, konkretno 70 odsto, očekuje da će u budućnosti ostvariti veću produktivnost zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI), zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Rezultat pokazuje da mnoge kompanije vide potencijal u veštačkoj inteligenciji, prokomentarisao je rukovodilac istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Prema njegovom mišljenju, sve firme će morati da razmotre da li i kako mogu da koriste AI u svom radu.

Nemačke kompanije očekuju da će njihova produktivnost u narednih pet godina u proseku porasti za osam do 16 odsto zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, prenosi Tanjug.

Posebno visoka očekivanja imaju pružaoci usluga koji prognoziraju da će njihova produktivnost zbog AI u sledećih pet godina porasti za 10,2 do 20,9 odsto, kao i u trgovini - za 9,1 do 23 odsto.

Najniža očekivanja su prisutna u građevinarstvu gde očekuju rast produktivnosti za 8,2 do 14,8 odsto, što je u skladu sa relativno skromnom upotrebom veštačke inteligencije u tom sektoru.

Raspon ovih očekivanja ukazuje da kompanije nisu sigurne kako će tačno AI uticati na njihovo poslovanje, zaključuje Volrabe.

Autor: Tanjug