Pokrenuta polemika na društvenoj mreži X

Novi trend da roditelji angažuju advokata za odlazak na roditeljske sastanke, da đaci ne smeju kod psihologa, pedagoga ili direktora bez istog proširio se i u Srbiji.

Sve to ilustruje alarmantnu situaciju u obazovnom sistemu jer je između razrednih starešina, nastavnika, direktora i roditelja napravljen veći jaz i nepoverenje iako je obrazovanje i vaspitanje deteta na prvom mestu čini se da sada baš i nije. Kako polako odmičemo od početka školske godine roditelji su imali i prve roditeljske sastanke na kojima su pojedinci, verovali ili ne, dolazili sa advokatima, prenosi Kurir.

O ovom bizarnom trendu pokrenula se polemika i na društvenoj mreži X.

- Kaže drugarica juče bila na roditeljskom. Roditelji jednog deteta poslali advokata na sastanak - navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari šokiranih korisnika:

- Živa istina. Drugarica mi je profesor i stvarno ima roditelja koji dolaze sa advokatom - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- Dešava se to i po zapadnim zemljama. Slučajevi kad dete nema te ocene koje roditelji očekuju (visoko obrazovani, čija deca nemaju njihove kapacitete, a oni to nisu u stanju da prihvate). Dolaze na roditeljski sa advokatima i idu čak i na sud zbog ocena. Baš prošle nedelje sam pročitala jedan članak o slučaju gde je dete ispalo iz gimazije i gde su roditelji išli čak do vrhovnoh drzavnog suda u Bernu sa zalbom. Na kraju nisu uspeli, ali to stvara haos za škole. Niko nema kapaciteta da se bavi takvim slučajevima.

Međutim, mnogi su se pitali i šta će advokat na roditeljskom i zbog čega razredne starešine dozvoljavaju njihovo prisustvo.

- Do jedne osnovne škole učenika vodili i dovodili momci iz privatnog obezbeđenja - tvrdi jedan otac:

IZVOR: X / @pohotnitisto

- Slanje na roditeljski advokata koji zastupa roditelje je pritisak na nastavno osoblje, druge roditelje i druge učenike, a i marketing "posebnog statusa" zastupanih roditelja - naglasio je jedan korisnik.

Autor: Kurir