Njegov govor doĆĄao je neposredno pre njegovog odlaska na Generalnu skupĆĄtinu UN u Njujorku

Britanski premijer Kir Starmer napravio je gaf na danaơnjoj konferenciji kada je pozvao na povratak izraelskih kobasica, misleći na taoce, koje je Hamas oteo 7. oktobra.

Britanski premijer, obraćajući se javnosti u Liverpulu, pogreơio je i brzo se ispravio, dok je pozivao na smirivanje tenzija na Bliskom istoku. On je pomeơao reči taoci (hostages) i kobasice (sausages) koje se slično izgovaraju na engleskom jeziku, piơe Politiko.

- Ponovo pozivam na uzdrĆŸanost i smirivanje tenzija na granici između Libana i Izraela. Ponovo pozivam na hitan prekid vatre u Gazi, povratak kobasica... talaca... i dvodrĆŸavno reĆĄenje, priznatu palestinsku drĆŸavu uz siguran i bezbedan Izrael - rekao je Starmer.

Njegov govor doơao je neposredno pre njegovog odlaska na Generalnu skupơtinu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde će, kako je naglasio, insistirati na prekidu vatre.

Otkako je stupila na funkciju, Starmerova vlada je izazvala gnev premijera Izraela Benjamina Netanjahua, jer je obustavila deo britanskog izvoza oruĆŸja i odbacila prigovore Ujedinjenog Kraljevstva na Međunarodni krivični sud koji traĆŸi nalog za hapĆĄenje izraelskog premijera.

Autor: Tanjug