Kako se navodi u optužnici, brutalnom pokušaju ubistva prethodilo je celodnevno maltretiranje žrtve 👇

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (35) zbog sumnje da je u junu prošle godine u brčanskom naselju Prutače hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu. Protiv Husejnovića, koji je već osuđivan za krivična dela s elementima nasilja, uključujući i pokušaj ubistva poznanika od pre 2 godine, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko, saopšteno je iz Tužilaštva BD BiH.

Husejnović je optužen da je 4. juna 2023. godine oko 02.00 sata u naselju Prutače, u stanu u kojem živi sa porodicom, iz pištolja kojeg je nelegalno posedovao, pucao na suprugu R. Š. u nameri da je liši života. Njemu se stavlja na teret da je iz pištolja, kojeg je skrivao u susednom stanu njegove majke, pošto ju je grubo izvređao, pljuvao i tukao, iz neposredne blizine ispalio jedan metak u glavu žrtve, piše Avaz.

- Kako se navodi u optužnici, brutalnom pokušaju ubistva prethodilo je celodnevno maltretiranje žrtve, koje ukućani nisu mogli zaustaviti, a ni susedi pozvani u pomoć od njihove maloletne kćeri. Upravo je ćerku nasilnik poslao po ukradeni pištolj, koji je skrivao u stanu njegove majke i za kojim traga policija, a iz kojeg oružja je potom pucao na suprugu. U optužnici se navodi da je najpre pokušao ispaliti hitac u pod, pa kada je shvatio da je pištolj prazan, napunio ga je s najmanje 5 metaka i stavio za pojas. Zatim je nastavio nasilje prema supruzi, okončavši ga pucanjem iz pištolja u glavu žrtve, dok je sedela na kauču, nanevši joj jednim hicem prostrelnu ranu u predelu očne jabučice - navodi se u saopćenju.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija, a nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za krivična dela ubistva, u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih delova za oružje.

Optužnicom, koju je sud u celosti potvrdio, Tužilaštvo je zatražilo da se od optuženog oduzme pištolj Crvena zastava, kojim je pokušao krivično delo ubistva.

- Podsetimo, pre nepune 2 godine Husejnović je osuđen na kaznu zatvora od 7 godina i 6 meseci zbog pokušaja ubistva poznanika. Iako mu je i u tom postupku oduzet pištolj, kojim je pokušao počiniti ubistvo, on je neovlašćeno nabavio drugi, a zatim ponovo počinio istovrsno krivično delo - zaključuje se u optužnici, u kojoj se navodi da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečenoj po ranijoj presudi.

Autor: Avaz