Dve potencijalne katastrofe najviše brinu Gejtsa

Milijarder Bil Gejts proveo je poslednjih nekoliko decenija upozoravajući širu javnost na strašne probleme, od predstojećih „klimatskih katastrofa“ do razornih sajber napada.

Dve potencijalne katastrofe najviše brinu Gejtsa. „Mnogo nemira“ u današnjem svetu moglo bi da izazove „veliki rat“, kaže on za CNBC Make It. Pa čak i „ako izbegnemo veliki rat... onda, da, biće još jedne pandemije, verovatno u narednih 25 godina“.

Naučnici obično posmatraju pandemije kao verovatne, čak i neizbežne pojave tokom vremena. Zaista, one postaje sve češći zbog faktora kao što su klimatske promene i rast stanovništva, pokazuju istraživanja.

Za Gejtsa i druge globalne zagovornike zdravlja, pitanje nije da li će uskoro biti još jedne pandemije – već da li će nacije biti bolje pripremljene nego što su bile za izbijanje Covid-19.

- Zemlja koju je svet očekivao da će voditi i biti model nije opravdala ta očekivanja - rekao je Gejts, misleći na Sjedinjene Države.

Gejts je 2022. napisao knjigu pod naslovom „Kako sprečiti sledeću pandemiju“, u kojoj je pozvao različite vlade, uključujući i Sjedinjene Države, da nisu adekvatno pripremljene za 2020. godinu. U knjizi je dao nekoliko preporuka za zemlje širom sveta, uključujući jaču politiku karantina, ulaganje u nadzor bolesti i podsticanje istraživanja i razvoja vakcina.

Iako je postignut određeni napredak, uz povećanu potrošnju na spremnost za pandemiju u SAD i drugde, Gejts kaže da globalni odgovor još uvek nije dovoljan.

- Iako su neke od lekcija iz pandemije koronavirusa naučene, to je, nažalost, bilo mnogo manje nego što sam očekivao - kaže on.

Političke podele za koje mnogi veruju da su ometale reagovanje sveta na Covid-19 i dalje stoje na putu adekvatne pripreme za sledeću epidemiju.

Gejts na to dodaje:

Da vidimo šta smo uradili dobro, a šta nismo. Možda, u narednih pet godina, bude bolje. Ali za sada...

Autor: redportal.rs