Uz podršku milijardera Bila Gejtsa

Startap kompanija Savor napravila je maslac od ugljen-dioksida, a iz kompanije tvrde da ima jednako dobar ukus kao i običan maslac, samo što za pravljenje ovog nisu potrebne životinje. 👇

Savor, uz podršku milijardera Bila Gejtsa, eksperimentiše sa stvaranjem biljnih zamena sladoleda, sira i mleka, koristeći termohemijski proces koji omogućava izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika, a sada su najavili i biljnu alternativu maslaca, prenosi index.hr.

Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovečanstvo može da smanji svoj loš uticaj na životnu sredinu, budući da je stočarstvo značajan izvor gasova staklene bašte, a iz Savora kažu da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljenični otisak od onih životinjskog porekla.

Na njihovoj službenoj stranici opisan je i ceo proces - počinju s ugljen-dioksidom, koriste malo toplote i vodonika za formiranje lanaca koji se zatim mešaju s kiseonikom iz vazduha kako bi se napravile masti i ulja.

- Tako dobijamo bogate, divne sastojke bez patnje životinja, plantaža palmi ili opasnih hemikalija. Sve na najefikasniji način, koji najmanje uništava životnu sredinu - naveli su iz startapa Savor, kako prenosi 021.rs.

Autor: 021.rs