Važno je jesti namirnice bogate hranjivim materijama

Lekari i nutricionisti često govore o važnosti pravilne i zdrave ishrane jer je to jedan od faktora od kojih zavisi zdravlje celog organizma, prenosi b92.net.

Međutim, i dalje često posežemo za hranom koja je vrlo štetna i koja, prema rečima gastroenterologa, truje telo.😵

Posebno je važno ograničiti konzumaciju kobasica i dimljenih proizvoda. Na krvne sudobe negativno utiču i naizgled bezopasne poslastice poput kupovnih peciva, bombona, kolača, mafina, kečapa, umaka i raznih grickalica.🧁

Takva hrana puna je soli, konzervansa, šećera, raznih aditiva, pa i hidrogenizovanih ulja i margarina. Te jeftine zamene za maslac pri zagrevanju oslobađaju kancerogene materije i otpuštaju ih u telo.😵

Transmasti su opasne jer ih telo ne apsorbuje, već se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju insulina, utiče na stvaranje gasova u krvnim sudovima i povećava rizik od srčanih bolesti.

Drugim rečima, transmasti povećavaju nivo holesterola, izazivaju insulinsku rezistenciju i dijabetes. Uzrokuju povećanje telesne težine što opterećuje razne organe i sisteme.😵

Ukratko, za zdravo telo i duh važno je jesti namirnice bogate hranjivim materijama koje hrane mikrobiom: voće, povrće, celovite žitarice, orašasti plodovi, semenke i mahunarke.🍏

Sva ta hrana sadrži vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije. Dobra opcija je fermentisana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimčija, koja je bogata probioticima koji pogoduju crevima. I, naravno, ne zaboravite da pijete puno vode.💧

Autor: Index.hr / b92.net