Američki marinci opremljeni za arktičko ratovanje iskrcali su se u blizini rusko-norveške granice

Više od 1.000 elitnih američkih vojnika iskrcalo se na krajnjem severu Norveške, uoči jednomesečne vežbe osmišljene da poboljša sposobnost SAD-a za borbu u najhladnijim klimatskim uslovima.

Marinci su se preselili iz svoje baze u Severnoj Karolini u snežni gornji deo Skandinavije ranije ovog meseca, prenosi novinska agencija RIA Novosti. Dok su tamo, dobiće obuku od izdržljivih norveških instruktora o tome kako da ratuju u nekim od najekstremnijih uslova na Zemlji.

Početkom januara tadašnji ministar američke mornarice Kenet Brejtvejt rekao je da će se američki mornari sve više pojavljivati u regionu.

- Videćete da će mornarica ponovo trajnije delovati iznad Arktičkog kruga - rekao je on, dodajući da će SAD "delovati asertivnije" da ospore ruske zahteve u regionu.

Vest dolazi usred sve veće koncentracije na arktički region, s godišnjim smanjivanjem morskog leda iz godine u godinu to čini hladne vode atraktivnom perspektivom za međunarodno brodarstvo. Prema Rosatomu, ruskoj atomskoj energetskoj korporaciji, 2020. bila je rekordna godina za ruski komercijalni tranzit Severnim morskim putem, sa 32 miliona tona tereta premeštenih između evropskih voda i Dalekog istoka. Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je odredio cilj od 80 miliona tona robe koja se kreće putem koji se u potpunosti nalazi unutar ruske ekonomske zone, do 2024. godine.

Ranije ovog meseca, ruski snajperisti izveli su niz vežbi i obuka kako bi poboljšali svoje sposobnosti za borbu u hladnom vremenu, uvežbavajući prikrivanje u snežnim nanosima i gađajući ciljevena velikim razdaljinama. Pres-služba ruskog Ministarstva odbrane otkrila je da će vojnici učestvovati u iscrpljujućim vežbama na temperaturama od -35 stepeni Celzijusa na Dalekom istoku u regiji Transbaikal, skoro 5.000 kilometara istočno od Moskve.

Početkom 2021. godine Kremlj je potpisao razvoj novih vojnih snaga i obalske odbrambene mreže za Arktik. Prema objavaljenom dokumentima, cilj projekta je odvraćanje agresije u arktičkim vodama i osiguravanje da ta teritorija može biti "teritorija mira, stabilnih i obostrano korisnih partnerstava".

Autor: redportal.rs

#Marinici

#SAD

#Vojska SAD

#norveška

#rusija

#vojne vežbe