On je proveo četiri meseca pripremajući se za ovaj epski izazov

Jedan Indijac, čije je ime Dipu, sa neverovatnom memorijom, nedavno je postavio novi svetski rekord recitujući čak 14.000 cifara Ojlerovog broja za samo 49 minuta.

Dipu je oduvek imao izuzetnu memoriju kada su u pitanju brojevi. Jednom je postavio nacionalni rekord recitujući 2.000 cifara iracionalnog broja pi brže od bilo koga drugog, i tvrdi da je zapamtio 500 brojeva telefona. Ali kada je čuo za svetski rekord u pamćenju najvećeg broja decimala Ojlerovog broja, video je priliku da njegovo ime bude upisano u čuvenu Ginisovu knjigu rekorda. Proveo je četiri meseca pripremajući se za ovaj epski podvig i trebalo mu je manje od sat vremena da obori prethodni rekord od 10.122 cifre.

Kao i PI, Ojlerov broj je iracionalan broj. Počinje sa 2,71828 i nastavlja se u beskonačnosti kroz niz decimala koje se nikada ne ponavljaju. Da bi se osiguralo da takmičari ne varaju tokom pokušaja obaranja ovog jedinstvenog Ginisovog rekorda, proverava im se sluh i stavljaju im se povezi na oči pre nego što počnu da recituju cifre. Samo jedna greška u decimali ili više od 15 sekundi kašnjenja u recitovanju sledeće decimale rezultira diskvalifikacijom. Ali Dipuje bio toliko siguran u svoju "tabelarnu" metodu pamćenja da ga stroga pravila pokušaja obaranja rekorda nisu pokolebala.

- U tabeli, postoji 10 kolona i 20 redova. Dodao sam pet cifara u svaku kolonu, tako da u jednoj koloni jednog punog reda ima 50 brojeva. A sa 20 redova na jednoj stranici, ukupno će biti 1.000 cifara. Na isti način, na 14 stranica uspeo sam da uključim 14.000 cifara - rekao je 33-godišnjak.

Dipu je proveo četiri meseca pripremajući se za ovaj epski izazov. Pametio je 250 cifara dnevno od ponedeljka do četvrtka, dok je preostala tri dana u nedelji koristio za konsolidaciju svih novih informacija u svojoj memoriji. Da bi se uverio da je spreman, ponekad bi snimao sebe kako recituje decimale Ojlerovog broja kako bi uočio bilo kakve greške koje bi napravio.

Sav trud se isplatio, jer je na kraju Dipu lako nadmašio prethodni Ginisov rekord od 10.122 izrecitovane decimale Ojlerovog broja, izgovarajući čak 14.000 decimala za 49 minuta.

Autor: Redportal.rs