Dobio je nadimak po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i norveškoj reči za kita hval 😊

Beluga kit Hvaldimir, za koga se nekada smatralo da je ruski špijun koji je postao norveški penzioner, pronađen mrtav tokom vikenda.

Hvaldimir je prvi put privukao pažnju javnosti 2019. godine kada je viđen kako nosi pojas koji je verovatno bio namenjen za kameru na kome je pisalo Oprema Sankt Peterburg. Dobio je nadimak po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i norveškoj reči za kita, hval. Iako su se pojavile glasine da je Hvaldimir ruski špijunski kit, Rusija to nikada nije tvrdila niti je priznala bilo kakvu obuku. Uprkos tome, Hvaldimir je bio izuzetno ljubazan u okruženju ljudi, što je mnoge navelo da veruju da je proveo značajno vreme u zatočeništvu.

- Hvaldimir nije bio samo kit beluga; bio je svetionik nade, simbol veze i podsećanje na duboku vezu između ljudi i prirodnog sveta. Tokom proteklih 5 godina, dotakao je živote desetina hiljada, okupljajući ljude u strahopoštovanju prema čudima prirode. Njegovo prisustvo nas je naučilo o važnosti očuvanja okeana, a čineći to, naučio nas je i više o nama samima - napisala je dobrotvorna organizacija Marine Mind na društvenim mrežama.

Telo kita pronađeno je u subotu, 31. avgusta kako pluta u zalivu Risavika u južnoj Norveškoj, od strane dvojca oca i sina koji su pecali. Telo je zatim izvučeno iz vode kranom i biće pregledano u obližnjoj luci od strane stručnjaka tokom obdukcije. U ovom trenutku izgleda da nema očiglednog uzroka smrti.

Morski biolog i osnivač i izvršni direktor dobrotvorne organizacije Marine Mind Sebastian Strand, koji je učestvovao u posmatranju Hvaldimirovih avantura i kampanji da mu se ponudi sigurno utočište u norveškom fjordu, razgovarao je za norvešku televiziju NRK.

- To je apsolutno užasno. Očigledno je bio u dobrom stanju od [petka], tako da samo moramo da shvatimo šta se ovde moglo dogoditi - rekao je Strand.

Beluga kitovi mogu da žive i do 90 godina u divljini, a procene sugerišu da je Hvaldimir imao samo oko 15 godina kada je uginuo.

IZVOR: YT / BBC News

Autor: redportal.rs