Interesantno je da je ovaj beli kit od samog početka bio veoma pitom i druželjubiv, i da je uživao u igri sa ljudima

Poznati beli beluga kit po imenu Hvaldimir, koji je prvi put primećen u Norveškoj nedaleko od ruskih voda, pronađen je mrtav. Kada se prvi put pojavio na sebi je imao pojas na kojem je pisalo "oprema Sankt Peterburg", što je izazvalo glasine da možda radi kao špijun za Moskvu.

Leš kita je pronađen kako pluta u zalivu Risavika na jugu Norveške u subotu, kada su ga otkrili otac i sin koji su pecali.

Kit beluga, čije je ime kombinacija norveške reči za kita - hval i imena ruskog predsednika Putina, Vladimir, podignut je iz vode kranom i odnet u obližnju luku gde će ga stručnjaci pregledati.

- Nažalost, pronašli smo Hvaldimira kako pluta u moru. Preminuo je, ali uzrok smrti nije odmah jasan - izjavio je morski biolog Sebastijan Strand, dodajući da na životinji nisu bile vidljive veće spoljašnje povrede.

Strand, koji je pratio Hvaldimirove avanture poslednje tri godine u ime neprofitne organizacije Marine Mind sa sedištem u Norveškoj, rekao je da ga je iznenadna smrt kita duboko pogodila.

- Ovo je užasno. Izgledao je kao da je bio u dobrom stanju (do petka). Zato moramo da shvatimo šta se ovde moglo dogoditi - rekao je Strand.

Kit dug 4,2 metra i težak 1.225 kilograma prvi put je primećen od strane ribara u blizini severnog ostrva Ingøya, nedaleko od arktičkog grada Hamerfesta, u aprilu 2019. godine, noseći pojas i ono što se činilo kao nosač za malu kameru i kopča sa natpisom „oprema Sankt Peterburg“.

IZVOR: YT / onewhaleorg

To je izazvalo spekulacije da je beluga „špijunski kit“. Stručnjaci su rekli da je poznato da ruska mornarica trenira kitove za vojne svrhe.

Tokom godina, beluga je viđen u nekoliko norveških primorskih gradova, i brzo je postalo jasno da je veoma pitom i da uživa u igri s ljudima.

Nevladina organizacija Marine Mind je na svom sajtu navela da je Hvaldimir bio veoma zainteresovan za ljude i reagovao je na signale rukama.

- Na osnovu ovih zapažanja, izgledalo je kao da je Hvaldimir stigao u Norvešku prešavši iz ruskih voda, gde se pretpostavlja da je bio držan u zarobljeništvu - naveli su.

Norveški mediji su spekulisali da je Hvaldimir mogao biti korišćen kao „terapijski kit“ u Rusiji.

Autor: Redportal.rs