Goli posetioci su dobrodošli na izložbu Naturistički rajevi jednom mesečno, pod uslovom da nose obuću

Nudisti su glavna atrakcija najnovije izložbe u Muzeju evropskih i mediteranskih civilizacija u Marselju i to ne samo kroz umetnička dela.

Muzej Mucem, omogućava posetiocima da otkriju svoj odnos prema nudizmu gledajući umetnička dela goli, osim cipela koje moraju nositi.

Erik Stefanut, iz francuske organizacije za nudiste FFN, rekao je da nema prigovora na bose noge, ali je insistiranje na obući mera predostrožnosti zbog parketa u muzeju.

Gole posete izložbi Naturistički rajevi organizuju se u saradnji sa Francuskom federacijom nudista jednom mesečno, kada je muzej inače zatvoren.

Izložba sadrži 600 fotografija, filmova, časopisa, slika, skulptura i drugih umetničkih dela iz nudističkih zajednica, kao i iz javnih i privatnih kolekcija u Francuskoj i Švajcarskoj.

- Francuska je vodeća turistička destinacija za nudiste na svetu. Njen umereni klimatski uslovi i to što izlazi na tri mora omogućili su uspostavljanje zajednica, koje, sa izuzetkom Švajcarske, imaju malo pravih ekvivalenata drugde u Evropi, gde se nudizam slobodnije praktikuje izvan ustaljenih zajednica - rečeno je iz muzeja.

Kiren Parker-Hal i Aleks Pari bili su među 80 posetilaca koji su se skinuli za nudistički termin u Mucemu u avgustu i rekli su da je gledanje izložbe u golišavom izdanju bila „prilika koja se pruža jednom u životu“.

- Nema mnogo nudističkih stvari u Engleskoj. Hladno je - rekao je Parker-Hal, 28-godišnji veb-developer.

Pari, 30-godišnji umetnik vitraža iz Bristola, se složio:

- Biti nag u Engleskoj se smatra nečim pomalo bizarnim, sramotnim.

Bruno Suarez, šef marseljske nudističke asocijacije, rekao je posetiocima da je pokret nastao u Švajcarskoj i Nemačkoj u 19. veku. Prva francuska nudistička grupa osnovana je u jugoistočnom regionu Provanse 1930. godine, pre nego što se proširila po celoj zemlji.

- Marsej se može pohvaliti brojnim centrima za nudiste zahvaljujući svojoj mediternaskoj klimi- dodao je Suarez.

Na pitanje da li je obavezno da posetioci budu goli tokom mesečnih nudističkih termina, portparol Mucema je rekao da je „logično“ da oni koji rezervišu karte budu u nekoj meri razgolićeni.

- Svako ko bi želeo da poseti izložbu potpuno obučen tokom tih sati, mogao bi biti smatran pomalo čudnim - dodao je.

Autor: Redportal.rs