Prvi francuski muzej sira otvoren je u Parizu, baš na vreme za Olimpijske igre koje se održavaju u gradu svetlosti.
Muzej sira (Musée du Fromage) predstavlja „edukativni i interaktivni prostor za otkrivanje francuskog nasledstva i regija u proizvodnji sira“, navodi se na njegovom sajtu.
Njegov osnivač, Pjer Brison, stvorio ga je s ciljem očuvanja umetnosti pravljenja sira u Francuskoj, koja se može pohvaliti sa 56 regionalnih varijanti napravljenih od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka.
- To nije lak posao, ali je divan, i postoji pravi rizik da bi mogao nestati. Želeo sam da učinim nešto kako bi ljudi shvatili koliko je drevna veština pravljenja sira- rekao je Brison.
- Čujemo puno o vinima i kako se proizvode, o suptilnostima ukusa i načinu proizvodnje, a ništa o siru. Iako ljudi vole da ga jedu i potražnja za sirom je i dalje visoka, sve manje mladih želi da se bavi time kao karijerom - dodao je.
Ovaj "ukusni muzej", gde se sir pravi svakodnevno, smešten je u kamenu zgradu iz 17. veka na Île Saint-Louis, nedaleko od Notr Dama.
Ulaznica košta 20€ za odrasle, dok deca do 11 godina plaćaju 11€. Ulaz je besplatan za farmere i studente poljoprivrede.
U cenu ulaznice je uključena demonstracija pravljenja sira, kao i degustacija.
Dostupni su i vodiči za sir koji pružaju informacije o istoriji sira i njegovoj proizvodnji. Takođe se nude kursevi i radionice.
Autor: Redportal.rs