Muzej veruje da artefakt datira između 2200. godine pre nove ere i 1500. godine pre nove ere, prethodeći vladavinama kralja Davida i kralja Solomona

Četvorogodišnji dečak slučajno je razbio bronzanu amforu u arheološkom muzeju u Haifi, Izrael.

Drevni artefakt, za koji stručnjaci kažu da je star najmanje 3500 godina, bio je izložen bez staklene zaštite blizu ulaza u ustanovu u trenutku incidenta.

Muzej je stao iz svoje odluke da određene predmete izlaže bez zaštitnog stakla, dodajući da se njegov osnivač Reuben Heht zalagao za približavanje artefakata javnosti.

- Muzej veruje da postoji posebna čar u posmatranju arheoloških artefakta bez ikakvih prepreka. Nastavićemo ovu tradiciju, uprkos incidentu - navode iz muzeja.

Otac deteta je rekao da je njegov sin „malo povukao amforu“ tokom posete muzeju prošlog petka jer je bio „radoznao šta je unutra.“ Čovek je dodao da je bio šokiran kada je video svog sina pored polomljenog artefakta i da je u prvi mah pomislio: „Nije moje dete to uradilo.“

Muzej veruje da artefakt datira između 2200. godine pre nove ere i 1500. godine pre nove ere. Prethodeći vladavinama kralja Davida i kralja Solomona, koji su vladali drevnim Izraelom i Judom u 10. veku pre nove ere. Amfora se verovatno Koristila za skladištenje i transport tečnosti poput vina ili maslinovog ulja.

Dok su arheolozi u prošlosti otkrili slične posude, većina njih je bila polomljena ili nepotpuna, prema navodima muzeja. Činjenica da je izloženi predmet pronađen netaknut čini ga „impresivnim nalazom“, dodaje se u izjavi.

Govoreći za izraelski medij Ynet u utorak, direktorka muzeja Inbal Rivlin pozvala je dečaka i njegovu majku, koja je takođe bila prisutna tokom incidenta, da se vrate u muzej na privatnu turu.

- Muzej nije mauzolej, već živo mesto, otvoreno za porodice i dostupno. Apelujemo na roditelje: Nemojte se plašiti. Ovakve stvari se dešavaju. Popravićemo amofru i ponovo je postaviti - rekla je Rivlin.

Rivlin je rekla da je muzej postavio nove znakove koji ukazuju na to koji predmeti mogu, a koji ne mogu biti dirani.

Otvoren na prostoru Univerziteta u Haifi 1984. godine, Heht muzej sadrži arheološke nalaze koji datiraju još od halkolitskog perioda (oko 4500. godine pre nove ere do 3500. godine pre nove ere). Muzej je angažovao stručnjaka za restauraciju da popravi razbijenu urnu uz pomoć fotografija, navedeno je u izjavi.

- Urna će biti vraćena na svoje mesto u kratkom roku, a muzej će iskoristiti restauraciju kao priliku da edukuje javnost.

Autor: Redportal.rs