U čast 180. godišnjice rođenja kralja Petra I Karađorđevića 👑

U ponedeljak 15. jula u 18.00 časova u Narodnom muzeju Srbije biće predstavljena slika Ustanak Petra Mrkonjića, povodom 180. godišnjice rođenja kralja Petra I Karađorđevića.

Autor slike je srpski slikar Spiridon Špiro Bocarić, rodom iz Budve, dugogodišnji upravnik Muzeja Vrbaske Banovine u Banjaluci. Bocarić je ubijen 19. jula 1941. godine od ustaša u logoru Jadovno. Na svojim slikama prikazivao je ličnosti Hercegovačkog ustanka iz 1875. godine, ali i svakodnevni seoski život i arhitekturu.

Pored Bocarićeve slike, na izložbi će biti prikazani i portret kralja Petra I čiji je autor Luj Valdo Barbi. Ova izložba deo je realizacije inicijative o međuinstitucionalnoj saradnji Narodnog muzeja Srbije i Muzeja Republike Srpske kao rezultat Svesrpskog sabora.

View this post on Instagram

A post shared by National museum of Serbia (@narodnimuzej)

IZVOR: IG / @narodnimuzej

Petar Mrkonjić bilo je ustaničko ime Petra Karađorđevića, sina kneza Aleksandra i unuka vožda Karađorđa. Budući da je zbog dinastičkih sukoba živeo u inostranstvu, Petar je bio francuski oficir i učestvovao je u Francusko-pruskom ratu. Ustanicima u Hercegovini 1875. godine pridružio se kao dobrovoljac i ratovao pod imenom Petar Mrkonjić.

Kralj Srbije postao je 1903. godine nakon Majskog prevrata. Po njemu je 1925. godine Mrkonjić Grad poneo ime.

Foto: Vikipedija/Nepoznat autor

Autor: redportal.rs