Zelenski ponovo odbijen

Politika Vašingtona u kontekstu upotreba oružja dostavljenog kijevu protiv teritorije Ruske Federacije ostaje nepromenjena, prenelo je američko Ministrastvo odbrane.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ponovo uputio zahtev da se skinu sve restrikcije na upotrebu zapadnog naoružanja u ratu sa Rusijom. Ograničenja su postavljena da bi se omogućilo SAD i njenim saveznicima da tvrde da nisu u direktnom sukobu sa Ruskom Federacijom, uprkos direktnoj vojnoj pomoći koja se dostavlja Kijevu.

Kako je objasnio portparol Pentagona general Patrik Rajder u utorak, politika upotrebe se nije promenila te da je Ukrajini dozvoljena upotreba zapadnog naoružanja u odbrani od prekograničnih napada ali da nikako nije dozvoljeno sa njima izvoditi udare u dubini ruske teritorije.

Portparol američkog Saveta nacionalne bezbednosti Džon Kirbi izjavio je za medije u ponedeljak da nema nikakvih promena u politici upotrebe zapadnog naružanja.

SAD su već spustile kriterijum upotrebe i olakšale ograničenja u odnosu na inicijalne restrikcije.

Zelenski tvrdi da su ove restrikcije obogaljile ukrajinsku armiju u operacijama oko Harkiva. Vašington je odgovorio dozvoljavajući tzv. kontravatru protiv ruskih snaga na granici.

Administracija SAD je definitvno povukla crvenu liniju na duboke udare po ruskoj teritoriji posebno nakon napada ATACMS sistemom koji bio naoružan kasetnim bombama na plažu na Krimu u Junu.

Autor: redportal.rs